17. 3. 2022, 13:55 | Vir: STA

Presenetila novica o prodaji velikega slovenskega podjetja

Profimedia

Tega od znanega slovenskega direktorja zagotovo ni nihče pričakoval.

Odjeknila je novica, da je ameriška družba Textron podpisala dogovor o nakupu ajdovske družbe Pipistrel, ki ima podjetja v Sloveniji in Italiji. Američani načrtujejo ustanovitev novega poslovnega segmenta, Textron eAviation, ki se bo osredotočal na razvoj trajnostnega letalstva, del slednjega bo postal tudi Pipistrel.

Iz Pipistrela sporočajo, da bodo imeli pod okriljem družbe Textron, pod katero spadajo svetovno znane znamke Cessna, Beechcarft in Bell, dostop do veliko širših virov, tehničnega in regulatornega strokovnega znanja ter globalne mreže za prodajo in poprodajno podporo, kar jim bo omogočalo pospešitev razvoja in certifikacije produktov električnega in hibridno-električnega letalstva.

Textron se v sporočilu za javnost zavezuje, da bo ohranil blagovno znamko Pipistrel, sedež družbe, razvoj, raziskave ter proizvodne kapacitete v Sloveniji in Italiji. Dodatno bodo tudi vlagali v razvoj in proizvodnjo prihodnjih izdelkov družbe Pipistrel.

Ivo Boscarol, ustanovitelj in izvršni direktor Pipistrela, sicer ostaja manjšinski lastnik podjetja, še dve leti pa bo kot zaslužni predsednik družbe nadaljeval s svetovanjem in usmerjanjem produktnih načrtov ter strategije podjetja.

Prodaja bo po pričakovanjih zaključena v prvi polovici letošnjega leta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol