8. 2. 2022, 15:07 | Vir: STA

Prešernov dan mnoge zvabil v muzeje, galerije in druge kulturne ustanove

Profimedia

Februarsko sonce je na kulturni praznik na ulice Ljubljane zvabilo mnoge. A tam niso bili le, da bi lovili sončne žarke. Mnogi so v stari Ljubljani prisluhnili Prešernovim verzom, ki jih je bilo iz zvočnikov slišati v neposrednem prenosu iz Maribora, Ljubljane in novogoriškega Trga Evrope, drugi so se postavili v vrste pred muzeji in galerijami.

Mestna knjižnica Ljubljana (MKL) je na kulturni praznik odprla enoti Knjižnica Bežigrad in Slovanska knjižnica. Kot je povedala Špela Šubic Zalezina iz MKL, so si za rdečo nit izbrali slovenske literarne ustvarjalke ter oblikovali program tako za otroke kot odrasle, predvsem pa za družine.

Prvim nadebudnežem je bila dopoldne namenjena predstava Muca copatarica v izvedbi Lutkovnega gledališča Fru-fru, ki so jo izbrali ob letošnji 100-letnici rojstva avtorice priljubljene otroške pravljice Ele Peroci. Predstavo so si lahko ogledali na posnetku, sledila pa ji je ustvarjalna delavnica. Ljubitelji poezije so lahko opoldne preko zaslonov v knjižnici ali na Facebook profilu knjižnice spremljali predstavitev pesniške zbirke Barbare Korun Idioritmija in popoldne pogovor o Luizi Pesjak. V živo pa so lahko poeziji slovenskih pesnic, ki so jo recitirali tako zaposleni v knjižnici kot tudi mimoidoči, popoldne prisluhnili na odprtem odru v preddverju knjižnice. V knjižnici so pripravili tudi kotičke s kvizom za otroke in odrasle ter pobarvanko in razstavo sodobnih slovenskih pesnic, poleg tega danes brezplačno vpisujejo nove člane.

Pred Narodno galerijo so se obiskovalci začeli zbirati že pred 10. uro. Vodja izobraževanja in animacije v galeriji Živa Rogelj je povedala, da so prve obiskovalce v galerijo zaradi preverjanja pogoja PCT začeli spuščati že petnajst minut pred deseto, galerijske sobane so odprli ob 10. uri. Zanimanje je veliko, a imajo po besedah sogovornice srečo, da so prostori res veliki se obiskovalci po njih zlahka porazdelijo, poleg tega so označili smer ogleda. Jure se je v galerijo podal z otroki, pri čemer je enoletnik dogajanje opazoval iz vozička, tri in osem let stara otroka pa sta se držala malo očeta in malo vozička. Kot je povedal, imajo danes v načrtu še Muzej novejše zgodovine Slovenije, če bosta čas in energija, pa še kaj.

Družine in člani istega gospodinjstva lahko sicer danes izkoristijo tudi možnost ekskluzivnih "vodstev v mehurčku" z galerijsko animatorko. V 15-minutnem vodstvu bodo spoznali tri izjemna dela Narodne galerije, pri čemer lahko izbirajo med petimi temami. Vnaprejšnjih rezervacij po besedah Žive Rogelj na sprejemajo, so pa danes na voljo za vodstva vse galerijske informatorke. Za družine z otroki so pripravili tudi galerijske uganke, preko učnih listov pa je mogoče bolje spoznati umetnike Matijo Jamo, Zorana Mušiča in Hinka Smrekarja.

V Narodni in univerzitetni knjižnici so dopoldne pripravili vodstvo po razstavi "Vsak portret neponovljiv, enkraten svet": risbe Melite Vovk. Razstava združuje portrete udeležencev mednarodnih srečanj PEN na Bledu in slovenskih književnih ustvarjalcev, ki jih ustvarila Melita Vovk, knjižnici pa jih je podarila umetničina hčerka Ejti Štih. Vodstvu po razstavi je sledil še voden ogled knjižnice. Kot sta povedali soavtorici razstave Urša Kocjan in Meta Kojc, so z obiskom zadovoljni. Vodenega ogleda se je udeležilo okrog 30 ljudi, a so, kot sta dodali, seveda omejeni s prostorom.

Vrsta čakajočih se je vila tudi pred Mestnim muzejem Ljubljana

Kjer so trenutno na ogled razstave Ljubljana. Zgodovina. Mesto, razstava Rdeče in črno: Evropa na ljubljanskem kongresu 1821 ter razstava Urbane prerokbe. Žarko in Sonja iz Slovenskih Konjic sta v Ljubljano prišla, ker tu živijo otroci. Skupaj so se podali v muzej. Žarko si je v vrsti čas krajšal tako, da je vnukom recitiral Prešernovo poezijo. Kot pravita, se ob kulturnim prazniku večkrat odločita za obisk katere od kulturnih ustanov, včasih v Celju, včasih v Ljubljani. Danes so bili že v Plečnikovi hiši, a je bila takšna gneča, da so se sprehodili le po vrtu, morda pa se bodo podali še na Ljubljanski grad.

Slovenski tolkalni projekt - SToP je v Slovenski filharmoniji pripravil že tradicionalni tolkalno-trobilni koncert za "otroke in mladino, starše, dedke on babice, tete in strice". Član skupine Franci Krevh je povedal, da so pred približno 18 leti začeli z enim koncertom, pred korono so jih pripravili tri, lani so se odločili za spletni koncert, letos pa za dva koncerta v živo pred občinstvom. Že na prvem koncertu je občinstvo zasedlo vse razpoložljive sedeže, dvorana je namreč lahko zasedena 40-odstotno. Vstopnice so brezplačne, njihovi koncerti pa so se v vseh teh letih tako prijeli, da jih občinstvo najde tudi brez posebne reklame, je še povedal sogovornik.

Že pred poldnevom so se ljudje začeli zbirati tudi na Prešernovem trgu, kjer je bilo v minulih letih mogoče prisluhniti recitalu Prešernove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Med njimi je bila tudi gospa Jožica iz Ljubljane, ki, kot je povedala, pride na Prešernov trg prisluhniti recitalu vsako leto, letos pa se bo s prijateljico sprehodila po stari Ljubljani in prisluhnila Prešernovim verzom. Te bodo v interpretaciji dramskih igralk in igralcev v živo prenašali iz studia Radia Slovenija, studia Radia Maribor in s Trga Evrope v stari oz. Novi Gorici. Vsako leto pesnikovim verzom na Prešernovem trgu prisluhne tudi Marjan iz Ljubljane. Letos se s soprogo dobita še s prijatelji, v načrtu pa imajo še ogled razstave v NUK, je povedal.

Pripravila Tatjana Zemljič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord