7. 11. 2007, 13:46 | Vir: Playboy

Prestiž v jadrih

Pa ne le v jadrih. Vse, kar obdaja Sardinia Rolex Cup, je že kar kičasto: veličastna pokrajina, kristalno čisto turkizno morje, barviti Porto Cervo in tamkajšnji hudo ekskluzivni jadralski klub, ki že od leta 1978 vsaki dve leti gosti vrhunske jadralce v boju za tako zaželeni pokal. Letos so slavili domačini.

Jadralci so enega najlepših akvatorijev na svetu zasedli med 5. in 10. junijem. Vsaka od ekip, letos jih je sodelovalo sedem, na Sardinia Rolex Cup tekmuje s tremi barkami v treh različnih razredih, skupni rezultat pa je seštevek dosežkov vseh treh. In, kot rečeno, pred ekipama Monaka in Nemčije je letos slavila ekipa Sardinije.

Severovzhodno obalo Sardinije, Costa Smeraldo, nekoč nedotaknjeni kos zemlje, je v šestdesetih »odkrila« skupina investitorjev pod vodstvom njegove visokosti Karim Aga Kana IV., ki ga bralci tabloidov poznajo kot milijarderja, šefa pravega imperija in privlačno tarčo paparacev, predvsem takrat, ko občuduje katerega od svojih 600 dirkalnih konj ali ob Costa Smeraldi pluje z najrazličnejšimi kralji in princi.

Za 20 milijonov muslimanov izmaelitov pa je zdaj 70-letni Aga Kan 49. imam, duhov­ni vodja, neposredni potomec preroka Mohameda, ki, če poenostavimo, prek svojih fundacij in mrež skrbi za gospodarski razvoj, zdravstvo in izobraževanje muslimanov v Afriki in Aziji.

No, na Sardiniji je Aga Kan s sodelavci ustanovil konzorcij, katerega namen je bil razviti to območje, vendar tako, da bi izjemno naravno okolje ostalo čim bolj nedotaknjeno.

Rezultat je svetovno znan: prestižno počitniško območje, ki ga sestavlja 55 kilometrov obale s turkiznim morjem, belimi peščenimi plažami, elegantnimi vilami in letovišči, odličnimi restavracijami, vrhunskimi trgovinami in z enim najbolj ekskluzivnih jadralskih klubov na svetu, ki ima sedež v očarljivi vasici Porto Cervo, središču Costa Smeralde. Yacht Club Costa Smeralda (YCCS) so leta 1967 ustanovili Aga Kan in peščica drugih, katerih cilj je bil združiti vse, ki so zaljub­ljeni v morje in se navdušujejo nad navtiko.

Danes je klub odgovoren za promoviranje in organiziranje serije velikih športnih dogodkov, po katerih je znan po vsem svetu. Že več kot 20 let sodeluje z Rolexom, ki je v tem času postal tudi uradni klub­ski merilec časa. Poleg Sardinia Rolex Cupa je (bilo) ime Rolex letos navzoče še na treh regatah, ki jih (so)organizirajo v YCCS: na aprilskem Rolex Capri Sailing Week in septembrskih regatah Maxi Yacht Rolex Cup in Rolex Swan Cup.

Vsako državo je na Sardinia Rolex Cup 2006 lahko zastopala le ena ekipa. Za vsako ekipo so tekmovale tri barke, in sicer v razredu farr 40, swan 45 (v teh dveh razredih je lahko le določeno število članov posadke profesionalcev, zgolj lastnik in člani njegove najožje družine pa lahko med regato stojijo za krmilom) in v razredu TP52 (brez omejitve glede števila profesionalcev na krovu, profesionalci smejo za krmilo). Točkovale so se uvrstitve vseh treh bark, zmagala je ekipa, ki je dosegla skupno najmanj točk. To je bila letos ekipa Sardinije pred Nemčijo, Monakom, Italijo, Španijo, ZDA in ekipo Alpe Adria.

TEKST & FOTO: Ana Če

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.