24. 3. 2017, 10:00 | Vir: Playboy

Prestižna tekma za denar, čast in večno slavo na Antarktiki v stripu

antarktika

Leta 1911 je na Antarktiki potekala ena najbolj drznih in dramatičnih dirk v vsej človeški zgodovini.

Polarna raziskovalca, Norvežan Roald Amundsen in Anglež Robert Falcon Scott, sta se vsak s svojo odpravo, vsak s svojega prezimovališča in vsak na svoj način podala v osvajanje skrajne južne točke zemeljske oble, geografskega južnega pola.

Prestižna tekma za denar, čast in večno slavo, ki bi pripadla prvemu ob osvojitvi poslednje neznane dežele na svetu, je potekala v ekstremnem mrazu, v nemogočih razmerah in s skrajnimi napori na meji človeških zmogljivosti. Jean-Claude Bartoll, priznani francoski novinarski publicist ter filmski in stripovski scenarist, je po navdihu popotniških dnevnikov slavnih raziskovalcev spisal napeto viharno ljubezensko zgodbo med mornariškim častnikom Knutom Larsonom in meščanko Maureen Bannec, ki se po spletu okoliščin nehote znajdeta ujeta v eni izmed najbolj neizprosnih dirk 20. stoletja.

Bernard Kolle, eden najboljših pri nas živečih stripovskih ustvarjalcev, je pripovedi s svojo značilno natančno, detajlno in prefinjeno risbo zagotovil vrhunsko vizualno grafično realizacijo. Potem ko je v sodelovanju z Bartollom uspešno debitiral na francoskem trgu s trilersko dinastijsko sago Diamanti, je tudi tokrat z edinstvenim risarskim pristopom poskrbel, da emocije likov, pejsaži Antarktike in dinamika dogajanja zaživijo pred nami na najboljši način, kar ga lahko ponudi stripovski medij. Za povrh vzdušje še potencirajo prekrasne barve Vladimirja Davidenka. Stripovsko trilogijo Integral I-III v eni knjigi na 144 straneh, ki izobražuje in zabava hkrati, dobite v Strip.art.nici Buch v ljubljanskem TPC Murgle za 36 evrov.

TEKST P. B.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.