2. 11. 2020, 15:42

Pretresljiva zgodba zlatega maturanta in mlajšega brata, ki živita sama v trenutno zaprtem gostinskem objektu

Shutterstock

Zgodba komaj polnoletnih bratov Gašperja in Sergeja je zgodba o razpadli družini, boju za preživetje in neizmerni volji do življenja. Pogovor z Gašperjem in Sergejem so objavili na Valu 202.

Gašper je kljub vsem težavam postal zlati maturant in se uspel vpisati na zahteven študij, mlajši Sergej pa je zelo uspešen dijak 3. letnika z visokimi ambicijami. Brata sta pred petimi leti doživela šok, ko je mama zapustila družino. Z njo od takrat skoraj nimata stikov, tudi preživnine jima ne plačuje, pred kratkim pa sta zaradi nasilnega očeta morala oditi od doma. “Zaradi nepomembne malenkosti je ponorel in prišlo je do nasilja v družini. Takrat sva se odločila, da tako ne moreva več živeti,” sta povedala.

S pomočjo policije sta se začasno preselila k daljnim sorodnikom, kjer pa žal nista mogla ostati. Takrat jima je na pomoč priskočila tudi občina in ju začasno namestila v trenutno zaprtem gostinskem objektu. Za šolo so jima kasneje uredili dva računalnika, ki sta, v času epidemije in šole na daljavo, nujna za nemoteno izobraževanje. A kot pravita, je to le začasna rešitev, “v resnici sva brezdomca.”

Kot sta povedala za Val 202, nimata sorodnikov, na katere bi se lahko obrnila, saj sta v petih letih, kolikor sta bila sama z očetom, izgubila vse stike. “V resnici imava le drug drugega,” sta dejala. 

Kljub vsem okoliščinam imata močno motivacijo, da jima uspe v življenju, njun trenutno glavni cilj pa je uspešen fakultetni študij. "Sam želim končati vsaj triletno izobraževanje, še raje magisterij, čeprav je zelo zahteven študij. Brat pa ima tudi visoke cilje, želi si na študij v Ljubljano in upam, da bo obema uspelo,” je povedal Gašper.

Bratoma Sergeju in Gašperju lahko pomagate s SMS-sporočili z geslom BOTER5 na številko 1919, uporabniki omrežij A1, T2 in Telekoma pa imajo možnost donacij za 10 evrov, če na številko 1919 pošljejo geslo BOTER10. V obeh primerih bo celoten podarjen znesek brez slehernih odbitkov namenjen za Gašperjevo in Sergejevo boljšo prihodnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.