5. 3. 2020, 22:48 | Vir: STA

Previdnostni ukrepi, da bi ublažili širjenje okužbe s koronavirusom v Sloveniji

profimedia

Tudi v Sloveniji po potrditvi prvih primerov okužbe z novim koronavirusom marsikje sprejemajo previdnostne ukrepe. Nizajo se odpovedi dogodkov, nekaj posameznikov, ki so bili v stiku z okuženimi, se je samoizoliralo. Že v minulih dneh so bolnišnice uvajale prepovedi obiskov, na vhodih v mnoge zdravstvene domove preverjajo vsakega prišleka.
 

Da bi preprečili možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom, so v slovenskih bolnišnicah že minuli teden začeli prepovedovati obiske hospitaliziranih.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so napovedali, da od ponedeljka dalje v njihovih prostorih ne bo pouka in vaj za vse študente in dijake zdravstvenih programov. Delo prek študentskega servisa pa bo še naprej potekalo. Odpovedujejo tudi možnost osebnega naročanja. Do nadaljnjega se bodo pacienti za posege in preiskave lahko naročali samo po pošti, telefonu in elektronski pošti.

Prav tako so minuli teden številne slovenske fakultete začele sodelavce in zaposlene pozivati, naj ostanejo doma, če imajo znake bolezni.

Tako se je v minulih dneh za samoizolacijo odločila tržaška predavateljica na primorski fakulteti za humanistične študije, katere bližnji je okužen z novim koronavirusom. Nahaja se sicer v Italiji. Na Univerzi na Primorskem so sprejeli varnostni ukrep, da tisti sodelavci in študentje, ki so bili v stiku z njo, ostanejo doma. Danes so z univerze sicer sporočili, da je bil test na koronavirus njihove predavateljice negativen.

Previdni so tudi v osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih. Starši otrok so že minuli teden začeli prejemati obvestila o ustreznem ravnanju za preprečevanje okužb dihal in nasvete, naj bolni ostanejo doma. Doma je v sredo ostala tudi žena prvega bolnika v Sloveniji, okuženega s koronavirusom. Ženska dela v eni od ljubljanskih osnovnih šol, njen današnji rezultat testa na okužbo je bil negativen.

Že pred pojavom koronavirusa pri nas so previdnostne ukrepe, na primer delo zaposlenih od doma ali odpoved službenih poti v tujino, sprejemala tudi mnoga podjetja, ki delujejo v mednarodnem okolju. Z Gospodarske zbornice Slovenije so tudi že opozorili, da gospodarstvo potrebuje jasno usmeritev, kako se soočati s trenutnimi razmerami glede koronavirusa in kako ravnati v naslednjih tednih in mesecih.

Po sredini potrditvi okužbe pri nas pa so začela kapljati obvestila o odpovedi javnih dogodkov. Tako so na primer v kamniški knjižnici v sredo pozno zvečer objavili, da z željo zmanjšati možnost okužbe med uporabniki njihovih storitev in zaposlenimi, odpovedujejo vse dogodke v njihovih prostorih.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ