17. 11. 2018, 10:23 | Vir: STA

Pri ameriški obveščevalni službi Cia so prepričani, da je Hašodžijev umor naročil Mohamed bin Salman

profimedia

Washington Post in drugi ameriški mediji poročajo, da je ameriška obveščevalna agencija Cia prišla do sklepa, da je umor novinarja Džamala Hašodžija v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Cia je o svoji ugotovitvi, ki je v nasprotju z zanikanji savdskih oblasti, obvestila tudi druge dele ameriške vlade, vključno s kongresom. S tem pa so prizadevanja predsednika ZDA Donalda Trumpa, da ohrani dobre odnose s Savdsko Arabijo, postala nekoliko težja.

Savdsko veleposlaništvo v Washingtonu je sicer navedbe medijev nemudoma zavrnilo kot napačne in poudarilo, da se slišijo različne teorije in špekulacije.

Hašodžija so ubili 2. oktobra v prostorih savdskega konzulata v Turčiji, kamor je šel urejat dokumente za poroko. Savdskemu princu naj bi šel na živce s kritičnimi prispevki za Washington Post.

Savdska Arabija trdi, da je bil ubit po nesreči, Turčija pa zagotavlja, da je bil umor naklepen ter zahteva izročitev odgovornih. Rijad to zavrača in je namesto tega našel pet ljudi, ki jih namerava obsoditi na smrt doma.

Cia je do sklepa o tem, kaj se je dejansko zgodilo, prišla med drugim na podlagi telefonskega pogovora med Hašodžijem in bratom prestolonaslednika, princem Halidom bin Salmanom, ki je veleposlanik kraljevine v ZDA. Ta princ je Hašodžiju zagotovil, da naj kar gre po papirje v konzulat, ker da se mu ne bo nič zgodilo.

Princ Halid zavrača informacijo o telefonskem pogovoru s Hašodžijem in poziva ameriško vlado, naj objavi vse informacije, ki jih ima v zvezi s tem, torej posnetke prisluškovanja njegovemu telefonu.

Washington Post sicer dodaja, da je Cia pregledala tudi telefonski pogovor, ki ga je kmalu po umoru iz konzulata opravil varnostni uradnik Maher Mutreb s pomočnikom prestolonaslednika Saudom al Kahtanijem.

Mutreb, ki so ga pogosto opazili ob strani princa Mohameda bin Salmana, je al Kahtanija obvestil, da je bila operacija uspešno izpeljana. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.