27. 8. 2021, 07:00 | Vir: STA

Pri nekaterih večjih trgovcih več kot polovica pridelkov pakiranih

Nik Jevšnik/STA

Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) ugotavlja, da je pri nekaterih večjih trgovcih več kot polovica pridelkov pakiranih, zato imajo še veliko prostora za izboljšave. Nakup nepakiranega sadja in zelenjave ne pomeni le manj odpadkov, ampak je pogosto tudi cenejša izbira, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Inštitut je raziskavo izvedel poleti pri devetih najpomembnejših trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji. Kot je ugotovil, se bodo potrošniki odvečni embalaži najtežje izognili v trgovinah Hofer in Lidl, ki so za delež pakiranega sadja in zelenjave prejele skupno oceno nezadovoljivo. Tudi Spar in Mercator imata več kot polovico pridelkov pakiranih.

Malenkost boljšo oceno je prejel E.Leclerc, kjer je po oceni inštituta problematična ponudba pakiranega korenja in paradižnika. Skupno oceno zelo dobro pa so prejele trgovine Kalček, ki ponujajo zgolj nepakirane pridelke. Te so lahko drugim trgovcem vzor, so poudarili na inštitutu.

Med pridelki je daleč največ pakiranega korenja, kar je raziskovalce presenetilo, saj je v primerjavi s paradižnikom manj občutljivo na poškodbe. Trgovca Hofer in Eurospin imata na voljo zgolj nepakirano korenje, izključno nepakirano pa je na voljo samo v Kalčku. Pri drugih trgovcih je pakirana vsaj polovica korenja.

Korenju sledi paradižnik, ki je v več kot polovici primerov na voljo zgolj pakiran, najpogosteje v plastični embalaži. V trgovinah Lidl, Hofer, Mercator in Spar je pakiranega paradižnika občutno več kot nepakiranega, zato so prejele oceno nezadovoljivo. Raziskovalci so pri tem ugotovili, da so najpogosteje pakirane bolj drobne sorte paradižnika, kot je češnjev paradižnik in lokalno pridelan paradižnik Lušt. Slednji je pakiran v več kot polovici primerov.

Embalaži se je najlažje izogniti pri nakupu kumar, saj jih kar pet trgovcev ponuja zgolj v nepakirani obliki. Veliko prostora za izboljšave imajo pri Lidlu, kjer imajo s 77 odstotki daleč največji delež pakiranih kumar, so ugotovili na inštitutu.

Jabolka imajo največ embalaže v Hoferju in Lidlu, medtem ko so izključno nepakirana na voljo v Kalčku in E.Leclercu. Paprike pa so popolnoma brez embalaže v Kalčku in Eurospinu, pri Hoferju in Lidlu je je pakirane kar dve tretjini.

Glede cen so na inštitutu ugotovili, da je nepakiran paradižnik na splošno cenejši

A so poudarili, da je prava primerjava težja, saj so ravno manjše sorte običajno pakirane. Pakiran češnjev paradižnik je sicer do dvakrat dražji od nepakirane izvedbe.

Cenejše so tudi nepakirane izbire pri papriki in kumarah. Z izbiro nepakirane paprike se lahko prihrani tudi do dva evra na kilogram. Za nekaj centov je v primerjavi s pakirano izbiro prav tako cenejši kilogram nepakiranega korenja.

Pri jabolkih je trend ravno obraten, saj so cenejša izbira jabolka, pakirana v dvekilogramske vreče.

Na inštitutu potrošnike pozivajo, naj se izognejo nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Med drugim priporočajo uporabo vrečke za večkratno uporabo. "Tako se boste izognili odvečni embalaži, ki vpliva na okolje in v vašem gospodinjstvu ustvarja dodatne stroške," so zapisali na spletni strani. Z nakupom nepakiranih pridelkov se je mogoče tudi lažje izogniti nepotrebnim zavržkom hrane, saj se lahko kupi točno toliko, kot se potrebuje. Pozivajo tudi h kupovanju lokalnih pridelkov, najbolje neposredno pri kmetu v okolici.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol