13. 7. 2017, 12:29 | Vir: STA

Pri preživeli deklici v požaru v londonski stolpnici ugotovili zastrupitev s cianidom

profimedia

Zdravniki so pri najmanj eni preživeli osebi v požaru v londonski stolpnici Grenfell diagnosticirali zastrupitev s cianidom, poroča BBC. Gre za 12-letno Luano Gomes, ki je bila v bolnišnici zaradi zastrupitve s strupenim plinom.

V njeni odpustnici piše, da so jo zdravili zaradi vdihavanja zelo strupenega plina, ki naj bi nastajal pri gorenju izolacije ali plastike v požaru 14. junija.

Njeno sestro in mater Andreio Gomes so prav tako zdravili zaradi nevarnosti zastrupitve s cianidom. Gomesova je bila v času požara noseča in je izgubila otroka, poroča BCC.

Mediji so pred tem že poročali, da so tri preživele v požaru v 24-nadstropni stolpnici, ki je zahteval najmanj 80 življenj, zdravili s protistrupom za cianid, tokrat pa so prvič potrdili zastrupitev s to snovjo.

Andreio Gomes in njeni hčerki so v bolnišnici dali v umetno komo. Gomesova je bila brez zavesti štiri dni, Luana šest dni, njena sestra Megan pa teden dni.

Simptomi zastrupitve s cianidom so glavobol, omotica, zmedenost, bruhanje in krči, ob visoki koncentraciji pa lahko povzroči smrt.

"Posledice so zelo hitre. Lahko umreš v nekaj sekundah, odvisno od ravni izpostavljenosti," je dejal klinični toksikolog Johann Grundlingh. "Ko normalno dihaš kisik, celice proizvajajo energijo. Cianid pa blokira sposobnost proizvodnje energije iz kisika," je pojasnil po poročanju BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.