19. 7. 2020, 19:53 | Vir: STA

Pri sprejemanju svežnja za obnovo Evrope v Bruslju še ni končnega soglasja

profimedia

Voditelji članic EU so po celodnevnih posvetovanjih v različnih ožjih sestavah na tretjem dnevu zasedanja, na katerem poskušajo doseči dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, zdaj le začeli skupno večerjo.

Pričakuje se nov pogajalski predlog, v katerem naj bi še dodatno oklestili obseg nepovratnih sredstev in povečali posojila, kar sicer zahteva varčna četverica - Nizozemska, Avstrija, Švedska in Danska - ob podpori Finske.

Sprva je bilo v 750-milijardnem skladu za okrevanje predvidenih 500 milijard evrov za nepovratna sredstva in 250 milijard za posojila, a se razlika med obema ovojnicama vse bolj zmanjšuje.

Po neuradnih informacijah se preigrava več scenarijev. Varčna četverica ob podpori Finske naj bi kot svojo zadnjo ponudbo predlagala sklad za okrevanje v vrednosti 700 milijard evrov, od tega polovico za nepovratna sredstva in polovico za posojila.

Omenja pa se tudi možnost, da bi ohranili krovni obseg 750 milijard evrov ter namenili polovico za nepovratna sredstva in polovico za posojila, kot je ob začetku vrha predlagala Finska.

Poleg razmerja med nepovratnimi sredstvi in posojili so ključna odprta vprašanja v končnici pogajanj še krovni obseg svežnja in rabati za nekatere neto plačnice, izračunavanje nacionalnih ovojnic sredstev za okrevanje, pogojevanje in upravljanje ter novi lastni viri.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord