18. 2. 2022, 16:10 | Vir: STA

Prihodnji teden bo prva izmena šolarjev že uživala na počitnicah

profimedia

Za šolarje se prihodnji teden začenjajo zimske počitnice. Prvi teden bo na počitnice odšlo približno 149.000 učencev in dijakov iz osrednjega in zahodnega dela države, drugi teden pa okoli 119.000 njihovih vrstnikov z vzhoda. Med počitnicami jih čakajo številne dejavnosti, ki bodo potekale ob spoštovanju epidemičnih ukrepov.

Za en teden bo v ponedeljek šolske klopi zapustilo 108.387 učencev ter 41.436 dijakov osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela.

Že drugo leto zapored bodo počitniške dejavnosti in dogodki zaradi epidemičnih razmer potekali v skladu z zdravstvenimi smernicami za zajezitev preprečevanja okužb s covidom-19. Zaradi tega bodo nekatere delavnice in predavanja mladi lahko spremljali zgolj virtualno preko spletnih orodjih.

Predpustne norčije, druženje z živalmi, filmi, delavnice, izleti ...

V Ljubljani bodo v tednu pred težko pričakovanim pustnim rajanjem učence prve triade osnovnih šol popeljali v vznemirljivi svet pustnih mask. Na ljubljanskem gradu bodo tokrat na delavnicah raziskovali zgodovino mask in maskiranja, izvedeli, s kakšnimi verovanji, šegami in navadami so povezane ter katere so se ohranile vse do danes. Vsak dan bodo izdelali tudi unikatne maske ali zabavne rekvizite.

Učenci od 1. do 5. razreda pa se bodo lahko pridružili počitnicam v ljubljanskem zavetišču za zapuščene živali, kjer bodo spoznavali poklic oskrbnika živali in veterinarja, ob druženju z njimi pa se učili odgovorne skrbi za živali, spoznavali njihove potrebe in drugačnost.

Vse otroke pa v tem tednu na počitnice v živalski družbi vabijo v ZOO Ljubljana, kjer pripravljajo strokovno vodenje, srečanja z živalmi, njihovo hranjenje in ustvarjalne delavnice.

Mladi zmaji pa vabijo mlade k zimski avanturi, s katero bodo skušali prebuditi in priklicati pomlad. Sredi počitnic, v sredo 23. februarja, se bodo preko Škocjanskih jam odpravili v Piran. Najprej si bodo ogledali jame, nato pa uživali v raziskovanju piranskih uličic in "martinčkanju" na plaži. Cel počitniški teden bo pestro dogajanje tudi v mladinskih centrih.

V Pionirskem domu za osnovnošolce pripravljajo brezplačne likovne delavnice, ki bodo potekale v prostorih zavoda na Komenskega 9, vsak dan med 10. in 12. uro.

V Kinodvoru si lahko vsak počitniški dan ogledajo dopoldanske projekcije filmov. V ponedeljek bo na sporedu film Prvi sneg, v torek Šolo čarobnih živali, v sredo Preko meje, v četrtek Volk in lev, v petek pa še Bertov dnevnik.

Med zimskimi počitnicami bo pestro tudi v Mestnem muzeju, kjer pripravljajo "potovanje" v svet koliščarjev, ljubitelji drsanja pa se lahko med drugim preizkusijo v Hali Tivoli in dvorani Zalog.

Zimovanje na Obali ali na snegu ...

Pester nabor počitniških aktivnosti so pripravila tudi posamična društva Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Tako ZPM Ljubljana Moste - Polje pripravlja zimovanje v Kranjski Gori. Petdnevni program s ceno 233 evrov brez prevoza vključuje smučanje, plavanje v bazenih vodnega parka Aqua Larix in celodnevno animacijo - popoldanske igre na snegu, sprehode, sankanje in podobno.

ZPM Ljubljana Vič - Rudnik pa bo otroke v tem času popeljala na morje v Otroško letovišče Pacug. Tja se bodo odpravili že v nedeljo. Šestdnevni program bo razgiban, vsak dan bodo otrokom in mladim na voljo različne delavnice, športne aktivnosti, a bo čas tudi za druženje, zabavo in igro, obljubljajo organizatorji.

Če bodo razmere dopuščale, bodo raziskovali Piran in si ogledali Mediadom Pyrhani ter Akvarij Piran, se odpravili na nočni pohod z baklami, manjkal pa ne bo niti obisk bazena. Vsak večer se bodo zabavali ob interaktivni animaciji ali plesu.

Aktivnosti pripravljajo tudi drugje. Mladi Idrijčani denimo bodo v organizaciji tamkajšnje zveze prijateljev mladine v tem času lahko obiskali počitniški kino in si ogledali film Pri Adamsovih 2, se v kulinarični delavnici preizkusili v izdelavi presnih slaščic in v Mladinskem centru Idrija v lego robotiki, v četrtek pa bodo s plesno trenerko Ano Trček lahko zaplesali v plesni delavnici.

Pester počitniški program čaka mlade tudi v zasavski regiji. Med drugim so za mlade med 11. in 16. letom v Delavskem domu Trbovlje pripravili brezplačne delavnice video ustvarjanja. Pridobljeno znanje bodo lahko uporabili tudi v šoli za oblikovanje kratkih filmčkov z ekskurzij in s prireditev.

Mladi, ki so željni novega znanja, se bodo v tem času lahko udeležili tudi Zotkinih dnevov odprtih vrat, ki jih že petič izvaja Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Za mlade so pripravili predavanja in delavnice s področja znanosti, naravoslovja in tehnike. Udeležba na vseh aktivnostih, ki bodo potekale preko Zooma, je brezplačna, vendar so potrebne prijave, saj na vsak dogodek lahko sprejmejo 300 poslušalcev.

Epidemične razmere krojijo tudi počitniško varstvo

Ljubljanska mestna občina programe počitniškega varstva, ki jih izvajajo nevladne organizacije, sofinancira preko javnega razpisa. Za letošnje zimske počitnice se je prijavil le en izvajalec, ki ga tudi sofinancirajo, to je Plesni klub Ples plus. Vsa mesta so že zasedena, so sporočili za STA.

Poleg tega sofinancirajo tudi programe počitniškega varstva, ki jih izvaja Mala ulica. Zaradi epidemičnih razmer bo letos skupina otrok od 1. do 5. razreda manjša, od 10 do največ 15 otrok, z njimi pa bodo trije odrasli. Ob upoštevanju trenutno veljavnih odlokov otroci samotestiranje ob prisotnosti staršev opravijo v Mali ulici.

ZPM - Ljubljana Moste Polje organizira brezplačno počitniško varstvo v Večgeneracijskem centru Skupna točka, kjer lahko sprejme 25 otrok. V sredo pa bodo skupino 45 otrok popeljali na brezplačni izlet v Celje, so navedli za STA.

V zvezi so opozorili, da je pred vsakimi počitnicami zelo veliko povpraševanja po varstvu, saj tovrstnih brezplačnih programov ni veliko, potrebe pri starših, ki opravljajo večizmensko delo, pa so velike.

Dnevno varstvo otrok od 1. do 5. razreda v času počitnic organizira tudi Društvo prijateljev mladine Izola v svojih prostorih. Varstvo bo obarvano s športnimi aktivnostmi in ustvarjalnimi delavnicami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.