1. 8. 2019, 21:43 | Vir: STA

Primanjkljaj in dolg naraščata v ZDA čez vsako razumno mejo

Profimedia

Ameriški senat je s 67 glasovi proti 28 potrdil predlog dogovora o proračunu in dolgu, ki ga je pretekli teden podobno zlahka potrdil že predstavniški dom. Predsednik ZDA Donald Trump je podpis napovedal kljub pomislekom konservativnih republikancev, da primanjkljaj in dolg naraščata čez vsako razumno mejo.

Predlog za naslednji dve proračunski leti predvideva do 2750 milijard dolarjev proračunske porabe, kar gre čez mejo, ki so jo kongresni republikanci pred leti izsilili od demokrata Baracka Obame v zameno za povišanje dovoljene meje javnega dolga. Potrebo po kongresni potrditvi povišanja meje javnega dolga, ki se ga je nabralo za 22.000 milijard dolarjev, so sedaj tudi zamrznili do julija 2021.

Demokrati težav niso delali, saj zanje velja, da še niso videli porabe, ki jim ne bi bila všeč. Pri meji javnega dolga pa gre tako ali tako za že porabljen denar, torej za jamstvo o plačilu dolga, ki so ga že ustvarili. ZDA so ena redkih držav, kjer to ni avtomatično, ampak potrebujejo kongresni blagoslov.

Finančno ministrstvo je opozarjalo, da bo zvezna vlada septembra postala plačilno nesposobna, ker ne bo mogla poravnati obstoječih obveznosti, kot je na primer plačilo donosa na državne obveznice.

Predlog predvideva dvig proračunske porabe na 1370 milijard dolarjev v proračunskem letu 2020, ki se začne 1. oktobra, in na malce višji znesek v proračunskem letu 2021. Pentagon bo v proračunskem letu 2020 dobil okrog 738 milijard dolarjev, kar je 22 milijard več kot za letos, vendar manj, kot si je želel Trump.

Demokrati bodo za vse druge domače programe dobili 632 milijard dolarjev oziroma 27 milijard več kot letos. Proračunski primanjkljaj bo leta 2020 zagotovo presegel 1000 milijard dolarjev.

Konservativni republikanci so se igrali z ugledom ZDA, ko je bil predsednik demokrat Obama, in so ovirali višanje dovoljene meje javnega dolga. Tokrat si tega ne upajo in le malce godrnjajo. Pod Trumpom je nekoč fiskalno konservativna stranka pozabila tako na dolg, kot tudi proračunski primanjkljaj.

Tudi Trump je nehal razlagati, kot je to počel leta 2016, da bodo davčne olajšave same po sebi zmanjšale primanjkljaj in dolg, ker bodo zagnale neznansko gospodarsko rast. Ta je lani uspela priti blizu trem odstotkom, to pa je bilo tudi vse.

Teksaški republikanec John Cornyn je pred potrditvijo predloga v senatu omenil, da se dolg povečuje, vendar pa je izpostavil, da gre za dogovor med Trumpovo vlado in demokratskim predstavniškim domom kongresa, kar je tako redek pojav, da ga je treba blagosloviti. "Dogovor zagotavlja stabilnost do konca leta 2020 in izpolnjuje glavne prioritete vlade," je dejal Cornyn.

Republikanci in demokrati so si tako zagotovili, da se ne bodo prepirali glede dolga in primanjkljaja do predsedniških volitev 3. novembra 2020. Kaj bo po njih, pa bo odvisno od tega, kdo bo prišel v Belo hišo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.