8. 10. 2018, 19:06 | Vir: STA

Primer Kengurujčki: Na policijo 9 prijav

Profimedia
Primer Kengurujčki: Na policijo 9 prijav (foto: Profimedia)

Policija je od razkritja posnetkov domnevnega surovega ravnanja z otroki v zasebnem zavodu Kengurujčki do danes prejela devet prijav. Prav tako na Fursu preverjajo kršitve zakona o delu in zakona o davčnem potrjevanju računov ter druge morebitne nepravilnosti, ki vplivajo na višino davčne obveznosti zavoda in fizičnih oseb, povezanih z njim.

Minuli teden so javnost namreč pretresli posnetki, iz katerih je razvidno neprimerno ravnanje z otroki, ki so jih prisilno umirjali in hranili. Dogajanje je posnela vzgojiteljica, katere opozorila so v zavodu naletela na gluha ušesa, zato je posnetke pokazala staršem in skupaj so podali prve prijave na policijo.

Že ob prvi prijavi so policisti začeli zbirati obvestila in dokaze o kaznivem dejanju zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja ter o tem obveščali tudi pristojne nadzorstvene institucije, med drugim finančno upravo in inšpektorat za delo.

Kot so na Finančni upravi RS (Furs) potrdili za STA, jim je policija v začetku prejšnjega tedna posredovala obvestilo in jih zaprosila za podatke za obravnavo suma kaznivega dejanja v zavodu Kengurujčki. Furs pred tem prijav, ki bi se nanašale na zavod, ni prejel. Kot so napovedali, so vse prijave bodo podrobno analizirali in ukrepali v skladu s pristojnostmi. Ker preiskava še ni zaključena, podatkov o ugotovitvah in izrečenih globah še ne morejo razkriti.

Obvestilo policije o dogajanju v zavodu Kengurujčki so prejeli tudi na delovnem inšpektoratu. Kot so pojasnili za STA, bodo ugotavljali morebitne kršitve delovnopravne zakonodaje. Prav tako še vedno intenzivno poteka kriminalistična preiskava, policija pa, kot so sporočili, sodeluje tudi s tožilstvom. Sum surovega ravnanja poleg policije preiskuje tudi inšpektorat za šolstvo, kjer podrobnosti preiskave ne morejo razkrivati, so pa že pričam razposlali vabila, so pojasnili za STA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.