18. 5. 2020, 10:51 | Vir: STA

Priporočila NIJZ pri izposoji na samopostrežnih kolesarskih sistemih

Daniel Novakovič/STA

Sistem Bicikelj, kot ga poznajo v Ljubljani, ter preostali mestni sistemi samopostrežne izposoje koles v Sloveniji so v času boja proti posledicam pandemije novega koronavirusa postali iskan alternativni način premikanja v mestih. NIJZ pa opozarja, da je treba pri izposoji v teh časih posebno skrb nameniti varnosti in čistoči.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je, podobno kot za številna druga področja in dejavnosti, pripravil priporočila tudi za uporabnike teh sistemov mestnega transporta.

Gre predvsem za higienska priporočila za sisteme samopostrežne izposoje koles, ki so na avtomatskih postajah na voljo 24 ur na dan. Priporočila NIJZ se nanašajo tako na uporabo samopostrežne avtomatske postaje za izposojo koles kot za kolesa sama.

Skrbniki terminalov naj bi tako na postajah namestili razkužilnike, poskrbeli pa tudi za infografiko z navodili za razkuževanje rok. Skrbniki naj bi vsaj enkrat na dan poskrbeli tudi za temeljito razkuževanje in čiščenje predvsem tistih delov kolesa, ki pridejo v stik z uporabnikom, še posebej z rokami. To so ročaji, prestavne ročice, zvonec, ogrodje in sedež.

Pravil se bodo morali držati tudi uporabniki storitev. Poudarili so, da si mora kolesar pred registracijo na terminalu razkužiti roke, prav tako po končani registraciji pred prevzemom kolesa.

Priporočajo, da naj ima uporabnik pri sebi robčke za razkuževanje površin in z njimi obriše tiste dele kolesa, ki se jih bo dotikal z rokami. Med uporabo kolesa naj se uporabniki ne dotikajo obraza, ust, nosu in oči, dokler si jih ne umijejo ali razkužijo. Roke si je potrebno razkužiti tudi po vračilu kolesa na naslednji avtomatski postaji, še opozarja NIJZ.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.