18. 5. 2020, 06:47 | Vir: STA

Priporočila NIJZ za avtošole izvajalce izobraževanj o varnosti na cestah

profimedia

Nacionalni inštitut za javno zdravje je po sprostitvi ukrepov proti širjenju covida-19 pripravil tudi priporočila za avtošole in izvajalce izobraževanj o varnosti na cestah. Tako za inštruktorje po njihovih priporočilih ni dovolj navadna maska, sedež kandidata za vozniški izpit pa naj bo pokrit s prevleko za enkratno uporabo ali s pralno prevleko.

Vlada je 13. marca odločila, da se s ponedeljkom znova odpirajo avtošole, ki niso delovale od 17. marca.

Izvajalci omenjenih izobraževanj naj ne hodijo na delo bolni, v primeru bolezenskih znakov za nalezljivo bolezen pa naj takoj po telefonu obvestijo delodajalca. Pri delu s strankami naj nosijo obrazno masko in ustrezno zaščitno opremo, ki jo že sicer uporabljajo pri rednem delu. Ljudem z znaki okužbe dihal pa naj se izogibajo, se glasijo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih je objavil na svoji spletni strani.

Pri praktičnem usposabljanju za vožnjo naj tako kandidat kot učitelj vožnje uporabljata masko. Ker je razdalja manjša od 1,5 metra, kandidat nosi kirurško masko tipa IIR, inštruktor pa masko FFP2 oziroma ustrezno osebno varovalno opremo, ki jo določi pooblaščeni specialist medicine dela.

Kandidatov sedež z vzglavnikom naj bo pokrit s plastičnim pregrinjalom oz. prevleko za enkratno uporabo, ki jo je treba zamenjati za vsakim kandidatom. Lahko je pokrit tudi s pregrinjalom iz tkanine, ki jo je treba po vsakem kandidatu oprati. Možno pa je tudi, da se sedež z vzglavnikom za vsakim kandidatom razkuži.

Izpiti vozniških kategorij D se lahko začnejo izvajati takoj po vzpostavljenih pogojih za teoretične izpite, saj se lahko zagotovi ustrezna razdalja med kandidatom in ocenjevalcem. Pri vseh drugih vozniških kategorijah pa ni mogoče zagotoviti minimalne predpisane razdalje med osebami in je zato treba izpite izvajati z bolj kakovostno zaščitno masko in drugo ustrezno zaščito, so pojasnili na NIJZ.

Pred začetkom praktičnega dela vozniškega izpita je treba poskrbeti za brezkontakten prenos evidenčnega kartona vožnje. Učitelj vožnje naj tako ocenjevalcu pokaže želene podatke iz kartona.

Izvajalcem varne vožnje svetujejo, da vozilo najame le en voznik na dan, vozilo pa je treba po tečaju razkužiti in prezračiti. Inštruktorju ni treba sedeti poleg kandidata.

"Pri razkuževanja bodite temeljiti ter natančni," so pozvali na NIJZ in pojasnili, da je treba v notranjosti avtomobila ob vsaki zamenjavi kandidata razkužiti sedež kandidata, če se ne uporablja pregrinjala, volanski obroč, prestavno ročico oziroma stikalo, ročico ali gumb parkirne zavore, naslonjala na vratih in naslonjala za komolce, stikala in gumbe avtoradia, zaslon multimedijske naprave, kljuke vrat, obvolanske ročice, stikala in vzvode za nastavitev sedeža in okvire vrat.

Ob tem so na inštitutu opozorili pri previdnosti pri razkuževanju zaslonov multimedijskih naprav. Da to ne bi povzročilo okvare, naj razkužilo nanesejo na krpo ali papirnat robec in zaslon le obrišejo, prav tako svetujejo previdnost pri razkuževanju tkanine ali usnja.

Na zunanjem delu avta je treba redno in temeljito razkuževati kljuke vrat in kljuke oziroma gumbe za odpiranje prtljažnih vrat.

Glede na to, da so tudi bencinski servisi lahko vir okužbe, je treba pri točenju goriva uporabiti rokavice za enkratno uporabo, ki so na voljo na bencinskih črpalkah.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel