Uredništvo | 25. 1. 2024, 17:13

Ptuj: priprave na kurentovanje v polnem teku, tudi letos turbofolk in številni glasbeni izvajalci

Uredništvo/kurentovanje.net/fotomontaža

Največja slovenska pustna prireditev se bo letos odvila že med 3. in 13. februarjem. Kakšen program so nam Ptujčani pripravili letos?

Pustni čas se na Ptujskem že dobri dve desetletji tradicionalno začenja z nočnim kurentovim skokom na svečnico, 2. februarja, ko se kurenti zberejo ob ognju na domačiji princa karnevala. Lani je tradicionalno letno Kurentovanje, ki v naše najstarejše mesto pritegne na tisoče domačih in tujih obiskovalcev, uradno potekalo od 11. do 21. februarja, letos pa bo že teden dni prej.

M.P.

Še več izvajalcev

Potem ko je lani za različne komentarje in veliko negodovanja poskrbela srbska turbo folk pevka Ceca, letos od tam prihaja Dara Bubamara. Srbska pevka je prav tako zelo prepoznavno ime balkanske turbofolk scene, ob njej pa bo v Karnevalski dvorani isti večer (3. februarja) nastopil tudi srbski izvajalec Saša Matić.

kurentovanje.net

Letošnji program bo sicer postregel s še višjim številom nastopajočih, na svoj račun bodo prišli tudi oboževalci hrvaškega pevca Petra Graša (7. februarja). Slovenske barve bodo med drugim zastopali Luka Basi in Tanja Žagar, ki bosta na oder Karnevalske dvorane stopila 2. februarja. Na pustno soboto pa bodo vzdušje v Karnevalskem šotoru razgreli MI2 in Kingston. Celoten letošnji program si lahko ogledate tukaj.

M.P.

Vrhunec bo mednarodna povorka 11. februarja

Na ptujskih ulicah se bodo čez dan spet zvrstile povorke, dnevni prikazi, koncerti in otroške pustne animacije, pestro dogajanje pa bo začinila tudi okusna ptujska kulinarika. "Že 64. leto zapored nas bodo iz zime v pomlad popeljali kurenti, številni tradicionalni pustni liki ter mistična bitja, ki navdušujejo ljudi s skoraj vsega sveta. Kurentovanje je veliko več kot le karneval z druženjem in zabavo - je predvsem priložnost za spoznavanje bogate kulturne dediščine našega okolja," je uvodoma dejala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec.

Na sobotni otvoritveni etno povorki se bodo predstavili tradicionalni pustni liki, ob kurentih še kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in druge za te kraje značilne maske. 

M.P.

Med ostalimi vrhunci je dan kurentovih in korantovih skupin 7. februarja, ko bo Mestni trg preplavilo na stotine najbolj znamenitih slovenskih pustnih likov, drugo festivalsko soboto pa tudi sobotni pustni korzo, otroško pustno rajanje in nočni spektakel s krampusi, kurenti in koranti. 11. februarja bo ptujske ulice zavzela mednarodna pustna povorka in sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov iz različnih držav. Kurentovanje se vsako leto zaključi s pokopom pusta na pustni torek in vrnitvijo oblasti županji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol