29. 12. 2021, 11:18

Pripravite se: s 1. januarjem višje cene elektrike in zemeljskega plina - tolikšna bo podražitev

Profimedia

Slovenska Agencija za omrežnino je določila višino omrežnine za leto 2022, nove tarifne postavke pa bodo začele veljati že s 1. januarjem 2022. Omrežnina za distribucijski sistem se bo v novem letu podražila za približno 14 odstotkov, omrežnina za prenosni sistem pa zaenkrat ostaja nespremenjena. Ob tem pa že odmevajo tudi napovedi dražjega zemeljskega plina. In kako se bo podražitev omrežnine za odjemalce električne energije ter dražja oskrba z zemeljskim plinom zrcalila na naših položnicah?

Ob predpostavki, da se cene električne energije ne bodo spremenile, bo povprečno slovensko gospodinjstvo z letno električno porabo 3.500 kWh na mesec odštelo 1,88 evra več za plačilo elektrike, kot v letošnjem letu. To obenem pomeni, da bomo na letni ravni posegli za 22,52 evrov globlje v žepe na račun dražjih položnic za električno oskrbo. 

Industrijski odjemalec z letno porabo 50MWh bo imel v letu 2022 za 39,07 evrov višji mesečni strošek električne energije, kar se bo na letni ravni poznalo s 468,85 evrov višjim plačilom, kot v letu 2021. Industrijski odjemalec z letno porabo 2 GWh bo imel v prihodnjem letu za 283,92 evra višji strošek na mesečni ravni, kar bo na letni ravni pomenilo 3407,05 evrov več kot letos, strošek industrijskega odjemalca z letno porabo 24 GWh pa bo na mesečni ravni za 2.782,14 evra višji od letošnjega, kar bo na letni ravni predstavljalo podražitev za 33.385,64 evrov. 

Iz Agencije so ob tem pojasnili, da bo podražitev tarifnih postavk električne omrežnine sledila kot posledica padca porabe električne energije v letih 2020 in 2021, na kar je imela največji vpliv pandemija covid-19. Dodali so, da v letu 2022 pričakujejo dvig porabe električne energije, ki pa še vedno ne bo presegel porabe iz predkoronskega obdobja. ''Znižanje porabe električne energije v obdobju 2020 - 2021 je vplivalo na višje primanjkljaje omrežnine v tem obdobju, ki so se skladno z metodologijo reguliranja vključili v regulativni okvir za leto 2022 in povzročili potrebo po dodatnem viru za pokrivanje upravičenih stroškov v letu 2022,'' so še dodali. 

Ob podražitvi električne energije pa se bo po dosedanjih napovedih podražil tudi zemeljski plin, kar bodo najbolj občutila gospodinjstva, ki ga uporabljajo za ogrevanje domov. Po poročanju časnika Večer sta Plinarna Maribor in Energetika Maribor že sporočili, da bodo z letom 2022 sledile podražitve maloprodajnih cen za gospodinjstva in male poslovne objekte. V pojasnilu so navedli spremembe nabavnih cen - kar bo za posameznika oziroma družino, ki stanuje v povprečnem mariborskem stanovanju, pomenilo približno 37 odstotkov višji strošek ogrevanja. 

V vladi medtem že napovedujejo, da bodo v mesecu januarju obravnavali predlog, na podlagi katerega bi z energetskimi boni pomagali socialno najšibkejšim in najbolj ogroženim, takšnih pa naj bi bilo po grobi oceni približno 66.000.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.