28. 9. 2020, 15:54 | Vir: STA

Prisegli prvi evropski tožilci, med njimi tudi Slovenec

Daniel Novakovič/STA

Pred Sodiščem EU v Luxembourgu so danes prisegli prvi evropski tožilci. Gre za prve tožilce novega Evropskega javnega tožilstva (EPPO). Iz Slovenije je bil za evropskega tožilca imenovan Jaka Brezigar.

Za prvo glavno tožilko je bila imenovana Romunka Laura Codruta Kövesi, ki je dejala, da je EPPO neodvisen, kar je temeljno načelo vladavine prava.

"Samo neodvisno sodstvo lahko uresničuje zakon enako za vse. Zaskrbljenost javnosti zaradi finančnih goljufij, korupcije in pravne države je velika, kot še nikoli. Z zaščito proračuna Evropske unije bomo imeli ključno vlogo pri krepitvi zaupanja evropskih državljanov v EU," je dejala glavna tožilka, so sporočili iz Luxembourga.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova ter evropska komisarja za proračun in pravosodje, Johannes Hahn in Didier Reynders so že čestitali novim evropskim tožilcem in v skupnem odzivu poudarili, da je njihovo glavno delo boj proti zlorabam in korupciji.

"Njihova naloga je jasna: Boj proti finančnemu kriminalu in zaščita denarja evropskih davkoplačevalcev. Kriminalci ne poznajo meja in napočil je čas, da ga tudi tožilci ne," so še poudarili. Dodali so, da je EPPO ključna sprememba v boju proti čezmejnemu kriminalu in bo dopolnil delo Eurojusta in Olafa, kar bo "edinstven evropski pristop v boju proti finančnemu kriminalu, ki prizadene finančne interese EU".

V EPPO sodeluje 22 držav članic EU, poleg Slovenije in Romunije še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Nemčija, Portugalska, Slovaška in Španija. Vsaka od držav ima v EPPO po enega tožilca. Njihov mandat traja šest let in ga ni mogoče podaljšati.

Evropsko javno tožilstvo je neodvisni organ EU in je pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom EU, kot so npr. goljufije, korupcija in čezmejne goljufije na področju DDV, ki presegajo deset milijonov evrov. V zvezi s tem Evropsko javno tožilstvo opravlja preiskave ter izvaja ukrepe pregona in opravlja funkcije tožilca na pristojnih sodiščih držav članic. Evropsko javno tožilstvo ima sedež v Luxembourgu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.