27. 9. 2021, 11:27 | Vir: STA

Pristojni obravnavajo sum na prisotnost afriške prašičje kuge pri divjem prašiču s Pohorja

Profimedia
Pristojni obravnavajo sum na prisotnost afriške prašičje kuge pri divjem prašiču s Pohorja (foto: Profimedia)

Lovci so v nedeljo na območju občine Ribnica na Pohorju našli poginulega divjega prašiča. Zaradi suma na prisotnost afriške prašičje kuge je bila o tem obveščena Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Afriška prašičja kuga, ki je v Sloveniji doslej še niso potrdili, je nalezljiva bolezen, a ne predstavlja nevarnosti za ljudi.

Da so lovci Lovske družine Podvelka v nedeljo zjutraj na območju naselja Zgornji Lehen na Pohorju v občini Ribnica na Pohorju našli poginulega divjega prašiča, je poročal center za obveščanje. Ta je navedel tudi, da je bil poleg omenjene uprave o tem obveščen še dežurni higienik veterinarsko-higienske službe, ki da bo kadaver prevzel in prepeljal v za to namenjene prostore.

Na pojasnila pristojnih o tem, kakšne so bile nadaljnje aktivnosti v zvezi s kadavrom in kdaj predvidoma bodo znani rezultati analiz glede suma na prisotnost afriške prašičje kuge, STA še čaka.

Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi.

Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev v Sloveniji, je navedeno na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.