15. 4. 2008, 10:52 | Vir: Playboy

Pritisni me nežno

Če ste ob naslovu pomislili na seks, niste veliko zgrešili. Pravzaprav pripovedujem zgodbo o njegovi tesni sorodnici masaži, s katero sproščamo telo in duha, blažimo bolečine, izboljšujemo in ohranjamo zdravje ... Čvrsta, ostra masaža poživlja, počasno, enakomerno glajenje človeka uspava. Vsekakor pa masaža odpravlja tabuje in omogoča ljudem sproščen dotik: užitek, vrhunec, sprostitev in dobro počutje. In ko smo povsem razmehčani, nam je – tako kot po dobrem orgazmu – vseeno za ves svet.

Najpogostejša je klasična masaža, ki je skoraj obvezna v vsakem kozmetičnem salonu. Na voljo so še azijske in orientalske masaže, refleksoterapija, šiacu, akupunktura, akupresura, ajurvedska masaža, limfna masaža in še in še. Vsem pa je skupno, da nas sprostijo. Želeli smo preveriti, kakšna je ponudba tovrstnih storitev pri nas in kako zadovoljne s(m)o stranke, zato sem sprejela prijetno nalogo, da se odpravim v nekaj salonov in se v slogu »raziskovalnega novinarstva« prepustim spretnostim maserjev in maserk.

Sabai, salon tajske masaže

Najprej sem se podala v center za azijske masaže v Ljubljani na tradicionalno tajsko masažo, ki združuje umetnost pritiskanja, raztezanja, zvijanja … za sprostitev telesa in duha. Poleg načina masiranja je seveda najbolj vznemirljivo in eksotično to, da te masira prava Tajka ali Tajec. Po obveznem prhanju sem se zavila v dišeč kopalni plašč in se odpravila v majhno sobo brez slikovite dekoracije, v kateri masirajo na tleh. Simpatična Tajka se mi je ves čas smehljala.

Pogovarjati se nisva imeli kaj: jaz ne znam tajsko, ona ne angleško, zna le nekaj slovenskih besed, ki so pri masaži obvezne: boli?, hrbet, trebuh, you OK? Raztegovala in zvijala me ni prav dosti, ampak je kar takoj prešla na masiranje. Masirala me je precej hitro in imela sem občutek, da pritiski niso najbolj prilagojeni različnim delom telesa. Občasno sem se predramila zaradi hihitanja in šuma copat na hodniku. V tajskem salonu pač nisi sam; masažne sobe so druga poleg druge, zato moraš aktivnosti v celotnem prostoru vzeti v zakup. Sem zapisala aktivnosti?

Zanimalo me je, ali morda tajske mladenke izvajajo tudi erotično masažo, vendar je lastnik salona tovrstna namigovanja zavrnil. Katera od strank občasno res izrazi takšno željo, nekaj strank se je tudi spozabilo in začelo maserko otipavati, vendar tovrstnih uslug ne ponujajo. Menda je zavrnjenim vročekrvnežem hudo nerodno, a se kljub temu vračajo.

Komu in kolikokrat priporočamo:

Vse oblike tajske masaže so primerne tako za mlade kot starejše, ki želijo odpraviti stres in se sprostiti. Enourni obred si lahko privoščite kar med odmorom med delavnikom, če ste bolj napeti tudi dvakrat na teden. Masaža stopal je priporočljiva tudi kot dopolnilo k fizioterapiji in rehabilitaciji.

Športna masaža

Na športno masažo sem se odpravila k Boštjanu Ahačiču, ki se ukvarja z alternativnimi oblikami zdravljenja. Boštjan sicer skrbi za mišice naših smučarskih skakalcev, njegov »atelje« pa obiskujejo tudi atleti in rekreativni športniki. Veliko se jih na mizo uleže po poškodbah, zato mora športni maser dobro poznati anatomijo telesa. Zdaj že iz izkušnje lahko rečem, da masaža ni primerna za občutljive in mehke, saj te maser pošteno pregnete, tudi do bolečin.

Boštjan mi je najprej »na suho« raztegnil hrbet, popokal vratna vretenca, me ogrel in pripravil na nadaljevanje. In pri tem ne gre za klasični potek: prideš, se uležeš in prepustiš, temveč moraš nekoliko bolj sodelovati, zlasti še, če te pestijo bolečine. Mene je zaradi realnejšega vtisa bolelo koleno. Najprej je preveril mojo gibčnost: ude mi je premetaval v vse smeri, tako da me je tovrstna joga na trenutke že kar malce bolela. Ko sem bila rahlo zadihana in nič kaj sproščena, se je podrobneje lotil kolkov, kolen in gležnjev.

Okončine so švigale levo in desno, sproti pa mi je pojasnjeval, v kakšnem stanju je moje telo. Po pouku iz anatomije si je naoljil roke in me zmasiral. Zdaj sem lahko zasluženo uživala. Masaža, še vedno nekoliko odločnejša in močnejša, je bila prijetna in kljub nekaj bolečinam sem bila z obiskom zadovoljna.

Komu in kolikokrat priporočamo:

Športno masažo odsvetujemo starejšim ljudem in pri akutnih poškodbah. Če bolečina ni prehuda in vas recimo nekoliko zateguje v vratu ali zbada v križu, pa le pojdite, da vas maser »naravna«. Pred tem priporočamo posvet z zdravnikom, maserju pa natančno opišite težavo. Običajno zadostuje obisk enkrat na teden, vendar dlje časa.

Wai Thai – tempelj dobrega počutja

Kar razganjalo me je od radovednosti, ko sva se s prijateljico odpravili na dvojno masažo v portoroški center Wai Thai, kjer se na razkošnih tisoč kvadratnih metrih razprostira največji raj za tradicionalno tajsko masažo in lepoto v Evropi. Okusno opremljeno preddverje hotela Riviera da vedeti, da je turist v tem prostoru gospod, sprejemni prostor centra Wai Thai pa je pravo azijsko svetišče. Hodnik, iz katerega vodijo vrata v različne sobe s pridušeno svetlobo in toplimi rožnatimi barvami, učinkuje pomirjujoče.

Že po prvem vtisu sem bila vsa mehka, ko pa sem vstopila v sobo za dva s čudovitim razgledom na naše skromno morje, sem ostala brez besed. V prostoru so jacuzzi, ob njem posoda s šampanjcem, v kotu lesena mizica s čajnikom, pregled nad vsem pa ima kip Bude. Nino je vzela v roke maserka, meni se je posvetil maser. Med začetnim raztegovanjem sva bili oblečeni v široka oblačila. Navajena sem, da pri masaži sodelujeta le dva človeka, toda v tajskem labodjem baletu je bila navzočnost še dveh artistov prav prijetna. Čeprav sva z Nino izvajali različne gibe, je celotna koreografija delovala zelo sinhrono.

Nato so naju prepojili z aromatičnimi olji. Dlani maserja so mehko drsele po mojem hrbtu. Nikakršne bolečine ali hitrih gibov, samo popoln užitek. Na koncu me je pokril z mokrimi, a toplimi brisačami, nežno obrisal odvečno olje in me prijazno prebudil iz polsna. Bila sem več kot zadovoljna in odločena, da si bom takšno razvajanje vsekakor še privoščila.

Komu in kolikokrat priporočamo:

Vzemite si čas. Razvajajte se z mislijo na masažo v centru Wai Thai (ki jo boste seveda dopolnili z dobrim kosilom in s celodnevnim počitkom) že kak dan ali dva prej. Katerokoli obliko masaže boste izbrali, vsekakor pridite sproščeni in dobre volje. Priporočamo enkrat na mesec oziroma kadarkoli se v vas prebudi želja po sladkem razvajanju. Starost ni ovira, le da ste zdravi in si ta užitek lahko privoščite tudi finančno.

Marijina masaža

Potem ko so me pregnetli in premečkali razni maserji in maserke, sem se za konec prepustila preverjenemu dotiku svoje maserke Marije. Marija ima običajen kozmetični salon, v katerem si ponavadi privoščim povsem klasično masažo od glave do peta. In prav to sem si zaželela: da me nekdo boža in da pri tem predem. Masažo z običajnimi olji, brez raztegov in podobnega cirkusa. Ležem na trebuh, globoko vzdihnem in že z naslednjim izdihom sledim enakomernim krožnim gibom. Ničesar ni preveč, ničesar ne pogrešam.

Komu in kolikokrat priporočamo:

Enostavna in nevsiljiva popoldanska sprostitev za vse, ki niste zahtevni in nimate resnejših težav z zdravjem. Za boljši učinek priporočamo naslednjo formulo: fitnes + savna + masaža. Tovrstna masaža naj vam pride v navado. Priporočamo obisk enkrat na teden, recimo v petek ali nedeljo.

Po tako prijetnem razvajanju lahko rečem, da je ponudba masažnih storitev pri nas pestra in ponekod vrhunska. In še nekaj: masaža je prav gotovo zdrava razvada za vsakogar, izberite le obliko, ki vam najbolj ustreza. Kmalu bo postala vaša najboljša prijateljica in brez dvoma ji boste zvesti. Z navdušenjem jo boste priporočali tudi prijateljem.

Koliko vas bo stalo?

  • Sabai

tajska masaža s toplimi zelišči - 50 min, 8.000 sit

masaža stopal in dlani - 50 min, 6.500 sit

  • športna masaža

masaža + resonančni sistem - 7.500 sit

delna masaža - 5.000 sit

  • Wai Thai

Lomi-Lomi (havajska masaža z oljem) - 50 min, 9.000 sit

masaža z vročimi vulkanskimi kamni - 80 min, 11.500 sit

  • klasična masaža

zen šiacu – protibolečinska masaža - 5.500 sit

Zdaj ko sem vsa mehka in voljna, se mi v misli spet prikrade tisto o bližini masaže in seksa. Že samo izrazoslovje se pri obojem sumljivo prekriva: pritiskanje, trenje, vibracije, udarjanje, kroženje, gnetenje, drgnjenje, božanje, raztegovanje. Oboje povezuje dotik, pri obeh je pomembno ritmično valovanje. In cela gora pripomočkov: tu kamni in zelišča, tam kroglice in vibratorji.

Še več. Med masažo pogosto verbalno izražamo občutke, tako kot med spolnim aktom. Izdihi ob pritisku, in potem uf ... ah... kako to paše ... mmmm ... in podobno. Oboje je krasno, le da je masaža včasih v rahli prednosti: zato, ker je užitek med popolnima neznancema, in to brez slabe vesti. Dovolj razlogov torej, da si jo privoščite, lahko tudi kot uvod v vroč seks. Skratka, uživajte ... dokler vam ne bo prišlo.

TEKST: Vesna Slapernik

FOTO: Bor Dobrin

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.