15. 6. 2020, 09:21 | Vir: STA

Problem polnih bolnišnic bodo v Indiji reševali s hoteli in z začasnimi enotami na vagonih

profimedia
Problem polnih bolnišnic bodo v Indiji reševali s hoteli in z začasnimi enotami na vagonih (foto: profimedia)

V indijski prestolnici New Delhi zaradi drastičnega povečanja števila okužb z novim koronavirusom načrtujejo znatno okrepitev testiranj na ogroženih območjih. Za obravnavo bolnikov s covidom-19 bodo v začasne bolnišnice preuredili tudi 500 železniških vagonov in na ta način zagotovili 8000 dodatnih postelj.

Število okužb z novim koronavirusom v indijski prestolnici se je v drastično zvišalo. Samo v zadnjih dveh dneh je število okuženih naraslo za več kot 2000 dnevno, skupno so doslej našteli skoraj 39.000 primerov okužb in 1271 mrtvih. Zaradi hitrega širjenja virusa bi po izračunih lokalnih oblasti do sredine julija število okuženih lahko naraslo na vsaj pol milijona.

Soočanje s zdravstveno krizo sta na srečanju obravnavala tudi indijski notranji minister Anit Shah in vodja zveznega ozemlja Delhi Arvind Kejriwal. Vrstijo se namreč medijska poročila o vprašljivi obravnavi bolnikov v bolnišnicah in neprimernem ravnanju s trupli v krematorijih.

Shah je po srečanju na Twitterju navedel, da bo vlada skušala prestolnici zagotoviti vso opremo za boj proti epidemiji, vključno z ventilatorji in kisikovimi jeklenkami. Da bi zagotovili dodatne postelje, pa bodo v začasne bolnišnice preoblikovali tudi 500 železniških vagonov. Na ta način bodo po navedbah Shaha zagotovili dodatnih 8000 postelj.

V enem tednu naj bi za trikrat povečali tudi število testiranj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju britanskega BBC je Indija v nedeljo zabeležila najvišje povečanje okužb z novim koronavirusom v enem dnevu doslej - potrdili so 11.929 novih primerov. Skupno število okuženih je preseglo 300.000, kar Indijo uvršča na četrto mesto med državami z največ okužbami z novim koronavirusom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.