V številnih gospodinjstvih se meso pogosto znajde na mizah.
V Sloveniji večinoma veljamo za ljubitelje mesa, zato je res pomembno, kje ga kupujemo. Marsikdo ima "svojega" mesarja oziroma prodajalca, ki mu zaupa, številni pa ga kupujejo v trgovinah, kjer je na voljo sveže pakirano meso. Novinarji portala Zagreb.info pa so se podali na zagrebško tržnico in eno od prodajalk povprašali, zakaj se ji zdi meso iz trgovskih centrov preprosto slabše v primerjavi s tistim, ki ga je mogoče dobiti na tržnici.
"Zadeva je jasna – trgovski center, ki mora v kratkem času poslati nešteto paketov mesa po vsej državi, ne more biti kraj kakovostnega izdelka. Saj veste, meso je kvarljivo, občutljivo, zlasti pri transportu. Težava je v tem, da smo sploh dovolili, da se takšne stvari prodajajo v teh centrih. Ne govorim tega zato, da bi kupci prihajali k meni in h kolegom – ravno nasprotno, naj si vsak kupi, kolikor lahko in kar lahko," je dejala in dodala, da ima s takšnim mesom veliko težav. Povprašali so jo tudi o strahu kupcev. "Veste kaj, tisti, ki se bojijo, pridejo na tržnico, čeprav tudi tu ljudje redno sprašujejo o poreklu mesa. Strah je upravičen, saj sami vidite, kaj vse je na slikah na internetu in se nato mirno prodaja. Veste, obstajajo tudi ljudje s slabšim vidom, ti kupijo, kar vedno kupujejo, in ker je vse zapakirano, računajo, da je z mesom vse v redu. Potem pa pridejo sem in včasih celo pokažejo, kaj so dobili v trgovini," je še povedala.
Izpoved mesarja razburila javnost
Pred časom pa je v Srbiji odmevala izpoved mesarja, ki je želel ostati anonimen. Razkril je, kaj počnejo zaposleni v znani trgovski verigi z mesom, ki mu je potekel rok uporabe. Jasno je, da obstajajo trgovci, ki jim je dobiček na prvem mestu in da je včasih (ali pa v nekaterih državah) nadzor pomanjkljiv, zato je dodatna previdnost na mestu.
Občasno se zgodi, da rok poteče, preden je izdelek prodan. V takšnih primerih bi bilo treba izdelek umakniti iz prodaje – in to večina trgovskih verig tudi stori. Vendar se očitno tu in tam pojavijo tudi nepošteni trgovci. "Vsi delamo vse. Hkrati premeščamo škatle s prehodov, režemo meso, skrivamo izdelke, ki jim je potekel rok uporabe, jih vračamo na police, popravljamo hladilnike, ki se pokvarijo vsaj enkrat na teden," je povedal mesar, čigar identitete srbski mediji niso razkrili.
Nato je razkril še, kaj se dogaja z mesom, ki mu poteče rok uporabe. "Če se sveže meso ne proda, se ne zavrže. Pošlje se v nadaljnjo obdelavo. Takšno meso se pere v kisu in vodi, večkrat zmelje v stroju, dodajo se mu začimbe in iz njega se izdelajo klobase in čevapčiči," je bil odkrit. Dodal je, da izdelki s pretečenim rokom uporabe najpogosteje niso umaknjeni iz prodaje, saj se s tem prepreči izguba. "Namesto tega so delavci zadolženi za spreminjanje nalepk z datumi na izdelkih," se glasijo besede, ki so dodatno razburile srbsko javnost. Potrošnike je še opozoril, naj bodo pri nakupu živilskih izdelkov zalo previdni in se "oborožijo" z znanjem oziroma naj upoštevajo nasvete, ki jim lahko pomagajo prepoznati stare izdelke.