2. 11. 2020, 21:33 | Vir: STA

Programski svet RTVS zavrnil pobudo za razrešitev generalnega direktorja Kadunca

Tamino Petelinšek/STA

Programski svet RTVS je na današnji seji zavrnil pobudo skupine svetnikov za predčasno razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca. Med glasovanjem se je za razrešitev izreklo 14 svetnikov, proti jih je bilo devet, vzdržanih pa šest. Pobudniki bi morali za Kadunčevo razrešitev v 29-članskem svetu zbrati vsaj 15 glasov podpore.

Skupina programskih svetnikov je v pisni pobudi izrazila prepričanje, da so bili izpolnjeni zakonski razlogi za predčasno razrešitev. Očitke so pobudniki združili v osem točk, med drugim pa so Kaduncu očitali, da je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) med letoma 2017 in 2019 poslovala z izgubo.

Pobudniki razrešitve so opozorili, da Kadunc ni pripravil programsko produkcijskega in finančnega načrta, ki bi bila sprejemljiva za programski in nadzorni svet, ki sta pristojna za njuno sprejetje. RTVS namreč še nima sprejetega finančnega načrta za leto 2020 in posluje po dvanajstinah finančnega načrta za leto 2019.

Svetnik Slavko Kmetič je na današnji seji v imenu pobudnikov pojasnil, da je v pravnem mnenju, ki so ga naročili pri odvetniški družbi Matoz, ugotovitev, da je pobuda za razrešitev Kadunca "dovolj konkretizirana in da so očitki zadostni za razrešitev". Dodal je, da je pred odločanjem pravno mnenje posredoval vsem svetniškim kolegom.

Kadunc pa je v zagovoru poudaril, da pri tokratni pobudi "ne gre za Igorja Kadunca, gre za vprašanje, kdo in kdaj bo neposredno posegel v uredniško politiko oziroma postavil nove vodilne na radiu, televiziji in MMC ter ključne urednike". Po njegovih besedah so očitki pobudnikov razrešitve prirejeni in zavajajoči.

Glavnina okoliščin, ki so povzročile zdajšnji finančni položaj RTVS, je odvisna od objektivnih, zunanjih dejavnikov, na katere kot generalni direktor nima vpliva, je dodal Kadunc. Zatrdil je, da v času njegovega direktorovanja likvidnost RTVS nikoli ni bila ogrožena in tudi vnaprej ne bo, če bo ustanovitelj le izpolnil svoje obveznosti.

Kadunc je tako zavrnil očitek o slabem poslovanju RTVS. Dejal je, da mu je skupaj z njegovo ekipo uspelo velik del višjih stroškov dela zaradi rešitve položaja prekarcev, sproščanja Zujfa in sporazuma s sindikati decembra leta 2018 pokriti z višjimi prihodki in prihranki pri drugih stroških.

"Brez tega bi bila izguba v letu 2019 glede na leto 2016, torej pred začetkom mojega mandata, za 9,4 milijona evrov višja, glede na leto 2018 pa za 4,6 milijona evrov. Zavod dokaj dobro obvladuje poslovanje, mora pa seveda izvajati programe. Dodatno krčenje bi lahko povzročilo programsko siromašenje," je opozoril Kadunc.

V svetniški razpravi je Janez Štuhec ocenil, da Kadunčevo sklicevanje na slabo finančno stanje RTVS v letih, preden je postal generalni direktor, ni prepričljivo. Očital mu je tudi krivdo za poglabljanje konflikta med vodstvom RTVS in ministrstvom za kulturo. Kadunc pa je v repliki spomnil na osebne diskreditacije, ki mu jih je po njegovih besedah namenil minister Vasko Simoniti.

Kadunčevo razrešitev je podprl tudi Žiga Kušar. Po njegovih besedah je skrajni čas, da RTVS dobi generalnega direktorja, ki bo znal tudi s politično modrostjo prisluhniti stališčem programskega sveta, nadzornikov in zaposlenih ter tudi stališčem ministrstva za kulturo.

Petra Ložar je spomnila, da je bila kot svetnica pogosto kritična do Kadunca, zlasti v zvezi s poslovanjem RTVS. Kljub temu po njenih besedah nasprotuje nameri pobudnikov. Izrazila je razočaranje nad vsebino pobude in jo je označila za "prosti spis z očitki, ki ne zagotovo ne pijejo vode".

Do pobude za Kadunčevo razrešitev sta bila kritična tudi predsednik programskega sveta Ciril Baškovič in Sašo Hribar, ki v svetu zastopa zaposlene na RTVS. Po Baškovičevih besedah gre za "poskus pohitrenega spreminjanja javne RTVS v državno radiotelevizijo". Hribar pa je ocenil, da gre izključno za politično pobudo.

Svet delavcev RTVS se je izrekel proti Kadunčevi razrešitvi. Kot je v razpravi pojasnila njegova predsednica Petra Bezjak, so takšno stališče sprejeli z 11 glasovi za in enim vzdržanim. Po njenih besedah je zato svet delavcev pozval programske svetnike, naj zavrnejo pobudo.

Tudi Baškovič je kot predsednik programskega sveta zaprosil za mnenje o morebitnih pravnih tveganjih v zvezi s pobudo za predčasno razrešitev Kadunca z direktorske funkcije. V tem primeru so mnenje izdelali v odvetniški družbi Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji. Ocenili so, da bi bila razrešitev na podlagi očitkov v pobudi, "ki niso zadostno konkretizirani, pravno sporna".

Iz seznama glasovanja, ki ga je pridobila STA, je razvidno, da so za razrešitev Kadunca glasovali Alojzij Bogataj, Nastia Flegar, Alenka Gotar, Janez Juhant, Kmetič, Janko Kos, Kušar, Leon Oblak, Robert Požonec, Andrej Prebil, Igor Prodnik, David Runco, Jelka Stergel in Štuhec. Proti so se izrekli Marija Aleš, Lado Ambrožič, Baškovič, Hribar, Matjaž Juhart, Matej Košir, Robert Pajek, Jože Poglajen in Špela Trobec. Glasovanja pa so se vzdržali Geza Erniša, Rok Hodej, Ložarjeva, Marija Orešnik, Gašper Salobir in Viki Twrdy.

Na zavrnitev pobude za razrešitev Kadunca se je medtem na Twitterju že odzval svetovalec na ministrstvu za kulturo Miro Petek. "S prodajo delnic Eutelsata je izgube RTV Slovenija mogoče pokrivati še kakšno leto, moralnega bankrota pa ni več mogoče zaustaviti," je zapisal v tvitu.

Sicer je programski svet na današnji večurni seji tudi začel postopek za javni razpis za delovno mesto generalnega direktorja RTVS, saj se bo Kaduncu mandat iztekel aprila prihodnje leto. Baškovič je pojasnil, da naj bi novi direktor mandat nastopil 26. aprila. Do prihodnje seje sveta bo pristojna komisija pripravila predlog razpisa.

Prav tako so se svetniki seznanili z osnutkoma programsko produkcijskega načrta in finančnega načrta RTVS za leto 2021. Kadunc je napovedal, da bo vodstvo pripravo predlogov obeh dokumentov končalo predvidoma v desetih dneh.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord