14. 8. 2021, 11:39 | Vir: STA

Projekt Ogenj v Alpah letos opozarja na omejeno vodno ravnovesje

profimedia

V okviru dogodka Ogenj v Alpah bodo drevi po celotnem alpskem loku, od slovenskih Karavank do švicarske doline Gastnerntal, tradicionalno zagoreli številni kresovi. Z njimi želi mednarodna mreža za varstvo Alp letos opozoriti na problematiko omejenega vodnega ravnovesja v času podnebne krize. V Sloveniji bo ogenj zagorel na Zabreški planini.

Mednarodna mreža društev za varstvo Alp Cipra že več kot tri desetletja vsako leto organizira tradicionalni dogodek Ogenj v Alpah, s katerim opozarja na razvojne in okoljske probleme v Alpah. Tako kot so nekoč kresovi na vrhovih pomenili opozorilo pred prihajajočo nevarnostjo, danes luč z vrhov in dolin pomeni opomnik o občutljivosti alpskega prostora, pojasnjujejo v društvu za varstvo Alp Cipra Slovenija.

Letošnji namen dogodka je opozoriti na problematiko omejenega vodnega ravnovesja v času podnebne krize. Kot kažejo švicarske študije, bi se lahko količine pitne vode občutno zmanjšale tudi v gorskem svetu. Hans Weber iz švicarske Cipre meni, da pri tem ne gre toliko za pomanjkanje vode, temveč za vprašanje nadaljnjega razvoja hidroenergetskih virov. Opozarja, da novo nastajajoča ledeniška predpolja vzbujajo precejšnje apetite predvsem pri elektrogospodarstvu.

Mountain Wilderness Švica in Cipra Švica zato danes pripravljata ekskurzijo v Gasterntal, kjer bodo udeleženci odkrivali tamkajšnjo pokrajino, kot je nastala po umiku ledenika Kander, in sodelovali v razpravi o vrednosti te zaenkrat še neokrnjene pokrajine ter iskali uspešne načine, kako jo ohraniti tudi za naslednje rodove.

Zvečer bodo udeleženci prižgali tradicionalni kres in se tako zavzeli za ohranitev Alp kot edinstvenega življenjskega, naravnega in kulturnega prostora. Mednarodni dogodek Ogenj v Alpah bodo s prižiganjem kresov zaznamovali tudi drugod v Alpah. Udeleženci pohoda, ki ga danes organizira Cipra Slovenija, bodo bakle simbolno prižgali na Zabreški planini v Karavankah.

Cipra Slovenija je pred tradicionalno akcijo Ogenj v Alpah v četrtek v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani pripravila tudi posvet o trajnostnem razvoju in prihodnosti planinskega turizma. Lani so v okviru akcije raziskovali nego gozda, socialne funkcije gozdov in njihovo vlogo v času podnebne krize, tokrat pa so se posvetili izzivom gorskega sveta.