18. 2. 2022, 21:33 | Vir: STA

Proruski separatisti napovedali množično evakuacijo civilistov iz Ukrajine

profimedia

V samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine so uporniške oblasti danes napovedale množično evakuacijo civilistov v Rusijo. Odločitev prihaja v luči medsebojnega obtoževanja ukrajinskih in proruskih sil zaradi kršitev prekinitve ognja v regiji. Tamkajšnji mediji medtem poročajo o eksploziji v središču Donecka.

"Z današnjim dnem je organizirana množična evakuacija prebivalstva v Rusko federacijo. Najprej bodo evakuirali ženske, otroke in starejše," je v video sporočilu na družbenem omrežju Telegram napovedal vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin. Ob tem je obtožil Kijev, da bo v kratkem izvedel napad na proruska separatistična ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi vodja separatistov v Lugansku Leonid Pašečnik je pozval prebivalce k evakuaciji v Rusijo. "Da bi preprečili civilne žrtve, pozivam prebivalce republike, naj čim prej odidejo v Rusko federacijo," je dejal. "Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo v bližnji prihodnosti izdal ukaz za vojaško ofenzivo," je še dejal Pušilin.

Ukrajinske oblasti je opozoril, da so uporniške oblasti v stanju stalne bojne pripravljenosti in sposobne zaščititi svoje civiliste. Vseeno je ljudi pozval, naj prisluhnejo oblastem in sodelujejo pri načrtu evakuacije. Po besedah Pušilina so ruske oblasti in sosednja južnoruska Rostovska oblast pripravljene sprejeti civiliste in so zanje že pripravile začasna bivališča.

Pušilin je kasneje za rusko televizijo Rosija 24 dejal, da so razmere v Donbasu na robu vojne. "Na žalost da," je odgovoril Pušilin na vprašanje, ali se položaj v Donbasu bliža obsežni vojni. To je danes poročala ruska tiskovna agencija Ria Novosti, ki jo povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Evakuacijo je Pušilin napovedal v času, ko se ukrajinska vojska in proruski separatisti medsebojno obtožujejo kršitev prekinitve spopadov na vzhodu Ukrajine. Obe strani se obtožujeta za stopnjevanje napadov v okviru konflikta, ki je od začetka leta 2014 na vzhodu Ukrajine zahteval več kot 14.000 življenj.

Tiskovna agencija Donecka je medtem poročala o siloviti eksploziji v središču Donecka. "Približno ob 19.00 je na parkirišču blizu vladne stavbe eksplodiral avto," so na Telegramu sporočili iz urada pri skupnem centru za nadzor in usklajevanje premirja v tej samooklicani republiki.

Eksplozijo je bilo slišati po vsem mestu, so še sporočili iz urada. Na kraj dogodka so bili napoteni reševalci ministrstva za izredne razmere, poročila povzema ruska tiskovna agencija Tass. V izjavi urad državljane poziva, naj ostanejo "mirni, previdni in se izogibajo gibanju po mestu".

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem odredil denarno pomoč za begunce iz vzhodne Ukrajine, ki bežijo pred domnevnimi napadi, in bi se zatekli v Rusijo. Dobili naj bi po 10.000 rubljev (114,2 evra).

Putin se je po telefonu pogovarjal z vršilcem dolžnosti ministra za izredne razmere Aleksandrom Čuprijanom in mu naložil, naj čim prej odpotuje v Rostovsko oblast, ki meji na Ukrajino, da bi organiziral namestitev, hrano in zdravstveno pomoč za evakuirane civiliste, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov po poročanju AFP.

Po poročanju tujih tiskovnih agencija naj bi z območja v Rusijo evakuirali 700.000 ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord