4. 7. 2017, 15:28 | Vir: STA

Prostovoljci v Indiji v 12 urah zasadili 66 milijonov dreves

profimedia

Okoli 1,5 milijona prostovoljcev je v indijski zvezni državi Madhya Pradesh v 12 urah zasadilo več kot 66 milijonov dreves. Indija je v okviru priprav na oblikovanje pariškega sporazuma napovedala, da bo svoje gozdove do leta 2030 razširila na dodatnih pet milijonov hektarjev površin.

Velika prostovoljska akcija je potekala v nedeljo ob reki Narmada. V njej so prostovoljci podrli dosedanji rekord, ki ga je držala indijska zvezna država Uttar Pradesh - več kot 50 milijonov zasajenih dreves v enem dnevu, na spletni strani poroča časnik Independent.

Nedeljsko akcijo so spremljali tudi opazovalci iz Guinessove knjige rekordov, ki naj bi v prihodnjih tednih tudi uradno potrdili nov svetovni rekord.

Prostovoljsko akcijo je organizirala vlada zvezne države Madhya Pradesh. Prvi mož zvezne vlade Shivraj Singh Chouhan je dan označil za "zgodovinskega" ter dodal, da s sajenjem dreves "ne služimo le Madhya Pradeshu, ampak celemu svetu".

Posamezniki so organizirano sadili več kot 20 različnih vrst dreves, in sicer na 24 območjih ob reki Narmada, da bi tako kar se da povečali odstotek sadik, ki bodo preživele. Akciji so se pridružili tudi otroci in ostareli ter med 7. uro zjutraj in 19. zvečer posadili 66,3 milijona sadik.

Indija je tretja največja proizvajalka toplogrednih plinov na svetu. Premier Narendra Modi je prejšnji mesec potrdil zavezanost države pariškemu sporazumu, tudi če so se iz dogovora umaknile ZDA. "Zaščita okolja in našega planeta je dejanje zaupanja," je Modi dejal na novinarski konferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord