12. 6. 2020, 10:16 | Vir: STA

Protesti proti policijskemu nasilju v ZDA sprožili odstranjevanje spornih simbolov

profimedia

V ZDA se protesti proti policijskemu nasilju, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda, umirjajo, krepijo pa se zahteve po reformah. Energija protestnikov se je medtem preselila v odstranjevanje simbolov rasizma. Spomenike separatistični konfederaciji umikajo povsod po ZDA. Predsednik ZDA Donald Trump je medtem stopil v bran ameriški policiji.
 

Iz parka v Houstonu bodo umaknili dva kipa vojakov konfederacije, v Minneapolisu so porušili spomenik Krištofu Kolumbu, v Richmondu so podrli spomenik predsedniku konfederacije Jeffersonu Davisu in tega bodo sedaj umaknili tudi iz rotunde kongresa v Kentuckyju.

V New Yorku demokrati zahtevajo, naj Pentagon preimenuje dve ulici v oporišču Fort Hamilton v Brooklynu, ki nosita ime po dveh južnjaških generalih. Župan Bill de Blasio poudarja, da se v današnjem času ne bi smelo nič imenovati po Robertu Leeju, vojaškem poveljniku konfederacije.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo pa se je postavil v bran kipom Krištofa Kolumba, predvsem kipu, ki stoji na Kolumbovem trgu pri Centralnem parku. Potomec italijanskih priseljencev Cuomo je dejal, da razume čustva o Kolumbovih dejanjih, ki jih ne bi nihče podpiral. "Vendar pa je kip postal simbol prispevka italijanskih priseljencev ZDA in ga kot takega podpiram," je dejal Cuomo.

V Washingtonu so začeli počasi odstranjevati varnostno ograjo okrog parka Lafayette pri Beli hiši, preko katerega se je Trump sprehodil za fotografiranje s svetim pismom, potem ko je policija napadla mirne protestnike.

Trump je bil v četrtek v Dallasu, kjer je napovedal izvršni ukaz, s katerim naj bi policijo pozval, da se drži obstoječih standardov glede uporabe sile. Floyda ni omenil, rasizem v ZDA mimogrede, priznal je tudi, da je med policisti v ZDA nekaj "gnilih jabolk".

"Skupaj se moramo bojevati proti nestrpnosti in predsodkom, kjerkoli se pojavijo, a naredili ne bomo nikakršnega napredka in zacelili nobenih ran, če bomo na desetine milijonov spodobnih Američanov lažno označevali za rasiste ali nestrpneže," je dejal.

Demokrate je obtožil, da želijo razpustiti policijo, na svoj dogodek pa ni povabil policijskih šefov Dallasa, ampak le sindikaliste. Župan Eric Johnson se je izgovoril, da ima druge obveznosti.

Napovedal je odpravo rasnih razlik v ZDA z gospodarskim razvojem in obljubil, da bo povečal vlaganja v območja, kjer živijo temnopolti.

Surovost nekdanjega kolega Dereka Chauvina, ki je ubil Georgea Floyda, so v javnem pismu v četrtek obsodili policisti v Minneapolisu. Podpisalo se jih je sicer le nekaj več kot deset, vendar so zagotovili, da tako meni tudi več sto njihovih kolegov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.