19. 2. 2021, 10:55 | Vir: STA

Protesti proti vojaškemu prevzemu oblasti v Mjanmaru terjali prvo žrtev

profimedia

Protesti proti vojaški hunti v Mjanmaru, na katerih protestniki zahtevajo izpustitev strmoglavljene voditeljice Aung San Suu Kyi in ponovno vzpostavitev demokracije, so danes zahtevali prvo smrtno žrtev. Umrla je 20-letnica, ki jo je policija na protestih prejšnji teden ustrelila z gumijastim nabojem, poročajo tuje tiskovne agencije.

20-letna študentka je danes podlegla hudim poškodbam glave, je poročal novičarski portal Myanmar Now.

Mya Thwet Thwet Khine si je 9. februarja na protestih v prestolnici Naypyitaw, ki so jih varnostne sile skušale zatreti s silo, pred policijskimi vodnimi topovi poiskala zavetje za avtobusom, ko jo je gumijasti naboj zadel v glavo.

Videoposnetek, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, prikazuje, kako je mladenka nenadoma padla na tla. S hudimi poškodbami glave so jo prepeljali v bolnišnico, zdravniki pa so sporočili, da je v kritičnem stanju. Medtem ko je ležala v bolnišnici, je dopolnila 20 let, poroča britanski BBC. 

Mjanmarska vojska je 1. februarja strmoglavila izvoljeno vlado ter priprla de facto mjanmarsko voditeljico Aung San Suu Kyi in druge člane vlade. Mjanmarci se z novim režimom niso sprijaznili in na ulicah mjanmarskih mest zahtevajo ponovno vzpostavitev demokracije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.