25. 11. 2018, 11:30 | Vir: STA

Protesti v Franciji: Nismo se zbrali zato, da bi pretepali policiste, želimo le, da nas vlada sliši

profimedia
Protesti v Franciji: Nismo se zbrali zato, da bi pretepali policiste, želimo le, da nas vlada sliši (foto: profimedia)

Francoske oblasti so ob protestih gibanja rumenih jopičev po vsej državi v soboto aretirale 130 ljudi. Policija je proti občasno nasilnim protestnikom na pariških Elizejskih poljanah uporabila tudi solzivec, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji protestniki že več dni zaradi visokih cen bencina blokirajo številne cestne povezave po državi. Ob koncu tedna je proti visokim cenam bencina in predsedniku države Emmanuelu Macronu po vsej državi po navedbah notranjega ministrstva protestiralo 106.000 protestnikov, od tega 8000 v Parizu.

To je sicer manj kot 17. novembra, ko je po vsej državi protestiralo 282.000 ljudi.

Že čez dan je v soboto v Parizu izbruhnilo več spopadov med protestniki in policijo. Jezni demonstranti, oblečeni v prepoznavne rumene odsevne jopiče, so ponekod postavili tudi barikade, podirali semaforje in prometne znake. Po državi so protestniki ponekod zavzeli cestninske postaje in avtomobile mimo spuščali brezplačno, spet drugod so vozili v počasnih kolonah.

Policija je aretirala 130 ljudi, od tega 69 v Parizu. 24 oseb je bilo ranjenih, od tega pet policistov, je povedal notranji minister Christophe Castaner.

Macron se je na spletnem družbenem omrežju Twitter zahvalil policistom. Tiste, ki so napadali ali ustrahovali državljane, novinarje in politike, bi moralo biti sram, je menil predsednik. "V Franciji ni prostora za nasilje," je dodal.

Po polnoči se je sicer v prestolnico vrnil mir, Elizejske poljane pa so znova odprli za promet. Delavci so odstranjevali barikade in čistili nered.

Nasilje je bilo sicer ta teden manjše kot pred tednom dni, ko so rumeni jopiči uprizorili prve proteste po vsej državi. "Nismo tukaj, da bi pretepali policiste. Prišli smo, ker želimo, da nas vlada sliši," je z AFP povedala ena od predstavnic protestnega gibanja Laetitia Dewalle. Večinoma spontano gibanje po njenih besedah zavrača dejanja nasilnih "psevdo-protestnikov". 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.