21. 6. 2019, 21:39 | Vir: STA

Protesti v Gruziji odnesli predsednika parlamenta, a nemirov še ni konec

profimedia

Predsednik gruzijskega parlamenta Irakli Kobačidze je pristal na zahteve protestnikov in odstopil s položaja, poročajo tuje tiskovne agencije. V četrtek zvečer so v Tbilisiju izbruhnili množični protesti, ker je Kobačidze gostil delegacijo ruskega parlamenta. V spopadih med protestniki in policijo je bilo ranjenih najmanj 240 ljudi.

Protesti so izbruhnili, ker je Kobačidze dopustil ruskemu poslancu Sergeju Gavrilovu, da je s položaja predsednika gruzijskega parlamenta nagovoril gruzijske poslance. To je močno razjezilo zlasti opozicijske poslance, saj je Gruzija v zelo slabih odnosih z Rusijo. Leta 2008 je ta tudi vojaško posredovala v Gruziji.

V gruzijski prestolnici se je že v četrtek zvečer zbrala množica več kot 10.000 protestnikov, ki je zahtevala odstop Kobačidzeja. Ko so skušali vdreti v poslopje parlamenta, je posredovala policija, ki je proti protestnikom uporabila tudi solzivec, gumijaste naboje in vodne topove.

Ranjenih je bilo najmanj 240 ljudi, med njimi 80 policistov. Več kot 300 protestnikov pa je bilo pridržanih, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal namestnik notranjega ministra Vladimir Bortšvadze.

A odstop Kobačidzeja očitno ni pomiril opozicije in protestnikov. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je v Tbilisiju znova zbralo več kot 10.000 protestnikov. K protestom je pozvala opozicija, ki zdaj zahteva predčasne volitve. Redne naj bi sicer v državi izvedli prihodnje leto.

Protestniki zaradi četrtkovega policijskega nasilja zahtevajo tudi odstop notranjega ministra Giorgija Gaharije, še poroča dpa. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.