22. 1. 2017, 10:33 | Vir: STA

Protestni pohod žensk v Washingtonu presegel pričakovanja! Trump užaljeno ne prizna številčnosti shoda!

profimedia

Udeležba na protestnem shodu v ameriški prestolnici je v soboto presegla vsa pričakovanja, ženske in moški pa so na podoben način poslali opozorilo predsedniku Donaldu Trumpu in republikancem v kongresu po najmanj 600 mestih v ZDA in celo po svetu, saj so protestirali tudi v Evropi, Aziji in južni Ameriki.

V Washington so protestniki drli z avtobusi, vlaki, avtomobili in letali. Vrnili so se tudi domačini, ki so se v petek umaknili pred Trumpovo inavguracijo.

  • "Tu sem zaradi mame, zaradi družine, zaradi homoseksualcev in vseh drugih ljudi, katerih glas se skuša s Trumpovo zmago utišati," je za STA dejala Zhena iz Minneapolisa v Minnesoti. "Prišli smo zaradi Trumpa, pa tudi zaradi republikancev, ki nadzirajo kongres," je dodala Joy iz Orlanda na Floridi.
  • "Vse kar smo slišali doslej od Trumpa in republikancev nam daje slutiti, da ne bodo podpirali pravic žensk. Če ne bodo, potem bodo čez dve leti odšli. Najprej iz kongresa, potem pa še iz Bele hiše," je pribila Emma iz Seattla v državi Washington.
  • Edgar iz prestolnice Washington je razložil, da je prišel, ker podpira ženske. "Imam mamo, sestro in babico in mi ni vseeno," je povedal eden od številnih moških udeležencev protesta, ki je v soboto preplavil Washington.
  • "Dovolj nam je ignorantskih državljanov. S Trumpovo zmago je to preseglo vse meje. Govoril je o katastrofi, ampak ta se bo zgodila z njim na oblasti. Če misli, da je njegova pot pravi recept za ureditev tega, kar v Ameriki ne deluje, se hudo moti," sta dejala Josh iz New Yorka in Susan iz Tennesseeja.
  • "Tu smo zato, da opozorimo Trumpa in republikance v kongresu, da so pravice žensk pomembne in da naj pazijo, koga bodo dali pred vrhovno sodišče ter kakšne zakone bodo sprejemali. Če bodo skušali omejiti pravico žensk do njihovega telesa teles, do izobraževanja in če bodo izključevali drugačne, potem lahko računajo, da ne bodo dolgo na oblasti," je za STA povedala Nicole iz bližnjega Arlingtona. Na vprašanje kaj jo najbolj moti pri novem predsedniku pa je izjavila, da nima tako velikega papirja.

Ne marajo Trumpa, a se jim smili Melania!

Udeleženci protestov Trumpa očitno ne marajo, a večina nima nič proti novi prvi dami ZDA slovenskega rodu Melanii Trump.

  • Na vprašanje, kaj meni o novi prvi dami, je Nicole zagotovila, da je presunljivo lepa in lepo nosi obleke. "Malce se mi pa smili, da so jo vrgli v to zmešnjavo in še posebej zato, da mora iti vsako noč v posteljo s tem," je dodala Jen iz Virginije.
  • "Po pravici povedano ne vem dovolj o njej, da bi ji lahko sodila, vendar pa upam, da se bo s takšnim možem znala postaviti za svoje pravice. Res mora biti stresno in želim ji vso srečo, pa je povedala Susan iz St. Louisa.

Trump ima težave s štetjem udeležencev

Trumpova Bela hiša se upira poročilom, da je bil Washington v soboto veliko bolj poln kot v petek, ko je Trump prisegel kot 45. predsednik ZDA. Opozarja na to, da ni uradnih ocen, čeprav pa so bile razlike očitne.

V petek so bili vagoni podzemne železnice bolj ali manj prazni. Domačini so odšli, Trumpovi privrženci, ki so prišli iz vseh koncev ZDA, pa jih niso uspeli napolniti.

V soboto je podzemna železnica pokala po šivih. Še posebej proti koncu protesta je bilo treba na prostor v vlaku počakati kar nekaj časa.

Takoj po Trumpovem govoru v petek se je množica, v kateri naj bi bilo 250.000 ljudi, hitro porazgubila in večji del mesta stran od avenije Pensilvanija je bil prazen z izjemo protestnikov. V soboto se je množica razlila od avenije Constitution, kjer je potekal glavni del pohoda od kongresa navzdol proti Beli hiši, tri avenije proti severu in nato naprej.

"Sramotno in lažnivo" poročanje medijev o inavguraciji in protestih je v soboto zvečer jezno kritiziral tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer. Zagotovil je, da je Trumpovo inavguracijo gledala največja množica v vsej zgodovini. Podobe praznega prostora na National Mallu pa naj bi bile posledice tega, da so zaščitili travo z belo podlago in je praznina bolj izstopala.

Mediji naj bi tudi lagali, da je Trump iz Ovalne pisarne odstranil doprsni kip borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega in o obisku Trumpa na sedežu Cie. Poudaril je, da uradnih ocen o množici na inavguraciji ali protestih ni, vendar naj bi v petek s podzemno železnico potovalo več kot pol milijona ljudi. Medije je obtožil tudi, da niso pošteno poročali o govoru, v katerem naj bi Trump največ govoril o poenotenju države.

Od rdeče k veliko številčnejši rožnati množici

V petek so po Washingtonu hodili Trumpovi podporniki z rdečimi pokrivali z napisi, da bo Amerika spet velika. V soboto so prevladovala rožnata pokrivala v obliki mačje glave. Razlog je slavni posnetek Trumpa, ki so ga objavili med kampanjo in v katerem se hvali, da lahko sprio svoje slave ženske brez skrbi grabi za mednožje. V tem primeru je uporabil izraz pussy (muca).

Pohod za pravice žensk se je začel na travniku National Mall, kjer so znani in slavni, ki jih na Trumpovi inavguraciji ni bilo, opozarjali, da so se zbrali v imenu dostojanstva celotne nacije, za pravice, ki so pod udarom in proti delitvam ter nestrpnosti.

Igralka Ashley Judd je zagotovila, da jih ne bo nihče grabil za muce, transparentov s podobno vsebino pa je bilo malo morje. Govoril je tudi Michael Moore, glasbenica Madonna je v svojem slogu besno preklinjala novega predsednika, Alicia Keys je pela.

Po govorih se je začel pohod. Množica ljudi se je razlila po aveniji Constitution ter še po treh avenijah.

Trumpovi podporniki, ki še niso zapustili mesta, so se vidno ter glasno čudili dogajanju.

Povodenj množic na mirnih pohodih po prestolnici in drugih ameriških mestih pa pri podpornikih demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton sprožajo tudi jezne odzive.

  • "Želela bi, da bi vsi ti ljudje prišli na volišča novembra lani", je povedala gospa, ki ni želela izdati svojega imena.

Clintonova je sicer preko twitterja podprla pohode brez takšne grenkobe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.