12. 11. 2021, 17:18 | Vir: STA

Protestniki ob podnebni konferenci izpraznili gume razkošnih avtomobilov

profimedia

Podnebni protestniki so izpraznili pnevmatike luksuznih vozil, ki so bila parkirana na mestnih ulicah Glasgowa, kjer poteka podnebni vrh COP26. Za to potezo so se odločili, da bi povečali ozaveščenost glede emisij toplogrednih plinov, saj so ta vozila velik porabnik goriva in posledično velik onesnaževalec.

Skupina aktivistov, imenovana Tyred of SUVs, je za brisalce vetrobranskih stekel na vozilih vpenjala letake, na katerih piše:

"Vaš mestni športni terenec prispeva k drugemu največjemu razlogu za emisije toplogrednih plinov v zadnjem desetletju. Zato smo razorožili vaš avto, tako da smo izpraznili eno ali več pnevmatik. Potrebna so tudi vaša dejanja - začnite počasi, uporabljate javni prevoz," je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Skupina aktivistov je sporočila, da ob svojem dejanju niso poškodovali nobenih pnevmatik. Njihov predstavnik je dejal:

"Če bi bili vozniki avtomobilov 4x4 država, bi bili sedmi največji onesnaževalci na svetu," kažejo podatki Mednarodne agencije za energijo. "Če en odstotek ne bo prevzel odgovornosti za uničevanje okolja, ki ga povzroča, ga bomo prisilili," je še dodal.

Predstavnica škotske policije za stike z javnostmi je sporočila, da so seznanjeni s temi incidenti, zaradi česar bodo na območju povečali število patrulj, ki bodo zagotavljale varnost lokalnih prebivalcev.

Podnebna konferenca, na kateri delegati skoraj 200 držav iščejo rešitve, s katerimi bi segrevanje Zemlje ohranili v okvirih pariškega sporazuma in dvig temperature omejili na 1,5 do dve stopinji Celzija, se počasi zaključuje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.