17. 3. 2019, 21:12 | Vir: STA

Protestniki obkolili predsedniško palačo in zahtevali Vučićev odstop

profimedia

Protesti v Srbiji so se ta konec tedna zaostrili, potem ko je skupina protestnikov in opozicijskih voditeljev v soboto zvečer nasilno vdrla v poslopje srbske javne radiotelevizije (RTS) in zahtevala, da se vključijo v program v živo. Protestniki so se danes najprej zbrali pred predsedniško palačo in zahtevali odstop predsednika Aleksandra Vučića.

Srbija ne bo dovolila, da jo kdorkoli ogroža z nasiljem, se je na sobotni incident na današnji novinarski konferenci odzval srbski predsednik Vučić, medtem pa je pred predsedniško palačo več tisoč protestnikov zahtevalo njegov odstop.

"Nasilja ne bomo dovolili, vsi, ki so kršili zakon, bodo morali odgovarjati," je dejal Vučić. Poudaril je, da Srbija dovoljuje proteste, če ti potekajo mirno, brez nasilja.

"Naleteli so na trd oreh, na nekoga, ki se ničesar ne boji. Njihova tarča ni RTS, tarča je tisti, ki jim lahko reče, da so največji lopovi, tarča sem jaz, ki vodim narodno in gospodarsko konsolidacijo Srbije," je dejal.

"Mislili so, da ne bodo smeli priti sem. Jaz se ne bojim. Lahko izgubim življenje. Še naprej se bom boril za Srbijo, saj ni nič bolj pomembnega kot to," je dejal in poudaril, da ima čisto vest. "Nikoli ne bom odstopil od boja za dostojno Srbijo niti popustil fašističnemu voditelju Obradoviću in tajkunom, ki so okradli Srbijo," je poudaril.

Protestniki so se pred predsedniško palačo zbrali na poziv opozicijskega zavezništva Zveza za Srbijo (SZS). Preskočili so varovalno ograjo in se približali vhodu v zgradbo. Okrog 13. ure so okrog palače sklenili človeško verigo, Vučiću pa nekaj ur niso dovolili, da bi zapustil zgradbo.

To je lahko storil šele, ko so protestniki končali blokado. Pred tem je na Instagramu objavil tudi fotografijo, na kateri z notranjim ministrom Nebojšo Stefanovićem igra šah. Nekaj deset protestnikov ga je ob izstopu žalilo, on pa jim je samo pomahal, se usedel v avtomobil in se odpeljal.

Udeleženci protestov so se popoldne odpravili proti policijski postaji, da bi zahtevali izpustitev pridržanih udeležencev sobotnih in današnjih protestov. Med njimi so bili tudi vodje SZS Boško Obradović, Dragan Đilas, Zoran Lutovac in Nebojša Zelenović.

"Vsi mi, ki smo bili sinoči na RTS, prevzemamo odgovornost, ker smo zahtevali, da RTS poroča resnicoljubno," je na Twitterju zapisal Đilas. Vučića je pozval, naj preneha aretacije otrok.

Notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da so enega od protestnikov obsodili na 30 dni zapora zaradi "drznega in brezobzirnega delovanja v skupini". Poleg tega so aretirali še nekaj posameznikov, ki so sodelovali v sobotnem vdoru v zgradbo radiotelevizije. Pričakovati je, da bo sodišče še danes zaključilo postopke in tudi njih obsodilo.

Protestniki v Srbiji k odstopu pozivajo tudi premierko Ano Brnabić, predsednico parlamenta Majo Gojković in direktorja javne radiotelevizije Dragana Bujoševića, zahtevajo pa tudi demokratične volitve ter neodvisne medije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.