5. 6. 2020, 22:40 | Vir: STA

Protestniki v Ljubljani pošiljali papirnate aviončke proti parlamentu

profimedia

Protestniki, ki izražajo nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji, so se tudi danes zbrali v več slovenskih mestih. Že popoldne je kak ducat oseb v dežju na Trgu republike pred parlamentom s kredami risalo po tleh. Tako so tudi testirali odzive policistov, ki so minuli petek nekatere protestnike obravnavali zaradi prekrška.

Risanje s kredami po tleh je postal še en način protestiranja po tistem, ko so policisti zaradi tega početja začeli obravnavati protestnike. Kasneje je še ministrstvo za notranje zadeve pojasnilo, da se risanje po tleh s kredo šteje kot kršitev zakona o javnem redu in miru, ki v 13. členu določa, da je za pisanje ali risanje po zidovih ali drugih javno dostopnih krajih zagrožena globa.

Že v sredo so tako Forum za demokracijo v javnem pismu, ki ga je podpisalo več kot 100 posameznikov iz znanstvenega, akademskega in širšega javnega življenja, izrazili zaskrbljenost nad političnim dogajanjem v Sloveniji in obsodili "naraščanje policijske represije".

Kot so zapisali, "z veliko zaskrbljenostjo spremljamo represivno ravnanje policije ob protestniškem dogajanju po slovenskih mestih, pri katerem so se začeli kazati prvi znaki odkrite represije in katere žrtve so državljanke in državljani ter njihova ustavna pravica do svobode izražanja". Izpostavili so dogodek minuli petek, ko je policija proti šestim posameznikom uvedla prekrškovne postopke, ker so na ulični pločnik s kredo zapisali stavek Čas je za odstop. Pri tem so se policisti sklicevali na omenjene določbe zakona o varstvu javnega reda in miru.

Kljub temu so ulice središča Ljubljane danes spet popisane z različnimi gesli, na primer Stop korupciji, Narava ni vaša pa do pozivov k odstopu vlade oziroma premiera Janeza Janše. Organizatorji protestov so udeležence pozivali, naj pišejo izključno po tleh in ne po zidovih ali fasadah hiš. Protestniki, tudi ta petek se je zbrala precejšnja množica ljudi, so podobna gesla tudi vzklikali.

Ob današnjem svetovnem dnevu okolja, pa je bilo zopet slišati tudi glasno nasprotovanje izrinjanju nevladnih organizacij iz okoljskih upravnih postopkov.

Danes so sicer protest nadgradili še z eno akcijo, proti parlamentu so namreč odvrgli papirnate aviončke.

Proteste že sedmi petek zapored organizira več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij.

Že v sredo je sicer na dvorišču AKC Metelkova v Ljubljani potekala tudi skupščina nekaterih skupin, ki organizirajo petkove proteste. Na njej so med drugim sklenili, da se bodo prihodnji petek protestniki na ulice namesto s kolesi podali peš. Pripravljajo demonstracijo proti avtoritarnim politikam; kot so pojasnili organizatorji, bodo s tem, ko bodo sestopili s koles, vsem omogočili enake možnosti, ker se bodo vsi premikali na enak način.

Dogajanje je bilo mogoče spremljati tudi preko družbenih omrežij, saj so nekateri udeleženci, ne le v Ljubljani, ampak tudi drugih slovenskih mestih, dogajanje snemali in predvajali.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ