23. 1. 2020, 18:01 | Vir: STA

Protestniki zahtevajo ohranitev šole za oblikovanje v Križankah

Nik Jevšnik/STA

Pred državnim zborom poteka protest, s katerim udeleženci zahtevajo ohranitev Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Križankah. Na protestu se je po ocenah organizatorjev zbralo okoli 400 ljudi, ki vzklikajo Nismo - na prodaj, oblikovne - ne damo, zvonijo s šolskim zvoncem in dvigajo roke v znak mirnega protesta.

Zahteve podpirajo s transparenti. Na veliko so zapisali Zaman trkamo na Pikalova vrata in transparent, ki ga drži prva vrsta protestnikov, obrnili k državnemu zboru. Na sliko arhitekta Jožeta Plečnika pa so zapisali Oblikovna te potrebuje.

Protestirajo, ker dogovor med šolskim ministrstvom in Mestno občino Ljubljana (Mol) predvideva, da se mora šola iz Križank izseliti do 1. septembra 2022.

"Novo šolo so nam obljubili že leta 1994, ko je bil postavljen temeljni kamen. Vendar vemo, da do danes ni bilo narejeno še praktično nič," je povedala pomočnica ravnatelja Tanja Manfreda. Vendar za novo šolo ministrstvo ne namenja denarja, je opozorila. Minister za izobraževanje Jernej Pikalo in minister za kulturo Zoran Poznič šole ne vključujeta v dogovore.

Tudi profesor in predsednik sveta zavoda Anton Starc je izpostavil ignorantski odnos odgovornih. "Kako zaupati človeku, ki te štiri mesece ignorira," se sprašuje ob tem. "Verjetno, če bi dobili konkretne odgovore, vsega tega danes ne bi bilo," je še pojasnil.

Križanke je že Plečnik prenovil tako, da ima v njih prostor tudi šola. "Plečnik je napravil temeljni kamen za takratno šolo umetne obrti. Vso nadaljevanje, s katerim se identificiramo generacije in s ponosom povemo, da smo se šolali v Križankah, je neločljiva celota," je opisal profesor risanja Karel Plemenitaš. Odgovorne pa je pozval k pametnemu in moralnemu ravnanju.

"Razočarani smo nad ministrom, ki bi moral ščiti šolo, dokler ni zgrajena nova," je poudarila profesorica slovenščine Breda Bernetič Pal.

"Način, da minister zamenja to šolo za neko parcelo, je nesprejemljiv. Ljubljanski župan sklepa kupčije z vsem živim, ampak problem je, da to dela minister s šolo, ki bi jo moral ščiti," je dodala. "To je kravja kupčija," poudarja profesorica, protestniki pa ji pritrjujejo tudi s transparenti.

Križanke so prostor z velikim simboličnim pomenom, je izpostavil nekdanji dijak in starš dijakinje oblikovne šole Damjan Krapina. "Gre za povezavo umetnosti, izobraževanja, arhitekture in dediščine. Vsi, ki smo se tam šolali, smo emocionalno vezani na Križanke," je dodal.

Med številnimi dijaki, ki ne želijo izgubiti šole, je tudi Urša Pirc. Kot je pojasnila, si šole ne želijo izgubiti, zanjo pa se borijo z mirnim protestom.

V DZ sicer poteka skupna seja odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter odbora DZ za kulturo, na kateri na zahtevo poslanske skupine Levica razpravljajo o nameravani izselitvi šole iz prostorov v Križankah.

Mol namreč ureja odprta lastniška vprašanja, med njimi pa je tudi lastništvo šolskih prostorov v Križankah. Zato so z ministrstvom za izobraževanje podpisali pismo o nameri, ki predvideva izselitev šole. Podporo srednji šoli je s podpisom peticije izrazil tudi Sindikat vzgoje, izobraževanje, znanost in kulture Slovenije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.