1. 9. 2021, 18:33 | Vir: STA

Proti Cipru se z območja Sirije širi naftni madež

Xinhua/STA

Naftni madež, ki se širi z območja sirske elektrarne na sredozemski obali, se je kljub prizadevanju pristojnih služb, ki so poskušale ustaviti njegovo širjenje, približal severnemu delu Cipra. Turčija je na območje poslala dve ladji za pomoč pri zadrževanju in čiščenju nafte. Čez dan se je madež zaradi spremembe vetrov znova oddaljil od Cipra.

Vladni predstojniki za okolje in promet Severnega Cipra, ki ga priznava le Ankara, so dejali, da se je nafta otoku približala na razdaljo 15 navtičnih milj oziroma 28 kilometrov.

Ministrica za razvoj in promet Turške republika Severni Ciper Resmiye Canaltay je v torek dejala, da je veter nafto začasno potisnil nazaj proti Siriji, kljub temu pa pričakuje, da bo v petek vsaj nekaj nafte doseglo severni del otoka. "Naš življenjski prostor bo močno poškodovan," je povedala za lokalno televizijo.

Več optimizma je nastopilo, ko se je spremenil veter in začel potiskati naftni madež proč od obale. "Vremenski pogoji so na naši strani," je sporočil podsekretar za turizem in okolje Serhan Aktunc. Kopalci naj bodo po njegovih besedah do petka še vedno previdni, saj se lahko vreme znova spremeni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoljski strokovnjaki opozarjajo, da se je iz termoelektrarne Banijas na obali Sirije razlilo do 20.000 ton kurilnega olja. Opozorili so, da je morsko življenje še posebej ogroženo, saj se je nekaj nafte začelo strjevati in toniti na dno Sredozemskega morja.

Sirska vlada je prejšnji torek sporočila, da je v termoelektrarni Banijas prišlo do nenamernega puščanja iz rezervoarja za gorivo. Sirski minister za električno energijo je v ponedeljek za vladni časopis povedal, da se je iz rezervoarja razlilo od dve do štiri tone goriva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.