22. 12. 2020, 08:16 | Vir: STA

Proti covidu-19 se je cepil tudi Joe Biden in dejal: Ničesar se ni treba bati

Shutterstock

Proti covidu-19 se je danes v Newarku v New Jerseyju cepil tudi novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden. Cepili so ga v televizijskem prenosu v živo, da prepriča javnost, da je vse varno in v redu. Biden je prejel šele prvo dozo cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, čez nekaj tednov pa se bo moral tako kot vsi drugi cepiti znova.

"To sem storil, da ljudem pokažem, naj bodo pripravljeni, da se cepijo, ko bo cepivo na voljo tudi zanje. Ničesar se ni treba bati," je dejal Biden. Med drugim je pohvalil zdravstvene delavce kot prave heroje. Pohvalil je tudi vlado predsednika Donalda Trumpa, da je zadevo izpeljala. Pred njim se je cepila njegova soproga bodoča prva dama ZDA Jill Biden, prihodnji teden pa prideta na vrsto tudi novoizvoljena podpredsednica ZDA Kamala Harris in njen soprog.

Bidnova sta se cepila s Pfizerjevim cepivom na dan, ko so začele zvezne države in ameriške bolnišnice dobivati tudi cepivo proizvajalca Moderna in Nacionalnega inštituta za zdravje. Tudi za to cepivo sta potrebni dve dozi.

Doslej so se cepili že podpredsednik ZDA Mike Pence, vodja senatne večine Mitch McConnell, predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi in drugi. Znani politiki se cepijo javno, ker je velik del Američanov zelo skeptičen do cepiva. To še posebej velja za volivce Donalda Trumpa.

Bela hiša doslej še ni uspela pojasniti zakaj Trump čaka s cepljenjem. Oktobra je zbolel za covidom-19 in se je zdravil v bolnišnici. Z novim koronavirusom se je doslej v ZDA okužilo 17,9 milijona ljudi, umrlo pa je več kot 318.600 bolnikov s covidom-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.