13. 5. 2019, 07:53 | Vir: STA

Proti Donaldu Trumpu in njegovi vladi poteka 20 ločenih preiskav

profimedia

Proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in članom njegove vlade, agencijam in celotni vladi trenutno poteka 20 ločenih preiskav. Trump pa je podrejenim naročil, naj s preiskavami kongresnih demokratov ne sodelujejo, torej naj zavračajo udeležbo na zaslišanjih in predajo dokumentov.

Demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu kongresa in obvladujejo njegove odbore, so Trumpa in vlado zasuli z nalogi za zaslišanja in predajo dokumentov. Časopis Washington Post je naštel, da je Trumpova vlada doslej zavrnila 79 zahtev za dokumente ali informacije.

Trump poleg tega vlaga tožbe proti kongresnim odborom in vsem drugim, ki želijo sodelovati s kongresom pri predaji informacij o njegovih davkih in financah. Objavo celotnega preiskovalnega poročila posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 pa onemogoča s sklicevanjem na izvršni privilegij.

Med izvršno in zakonodajno vejo ameriške oblasti tako teče prava vojna, ki ji demokrati pravijo ustavna kriza in odločala bodo sodišča. Trump računa, da bo konservativna večina vrhovnega sodišča ZDA na koncu potegnila z njim.

Kongres ima po ustavi nadzorno funkcijo izvršne oblasti, vendar pa Bela hiša trdi, da jo demokrati zlorabljajo, ker da zahtevajo dokumente, do katerih nimajo zakonite pravice. "Bela hiša ne bo upoštevala nezakonitih zahtev vse bolj iztirjenih in politično motiviranih demokratov," je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Steven Groves.

Demokrati in drugi Trumpovi kritiki pa menijo, da Bela hiša izvaja popolno obstrukcijo ustavne vloge kongresa in v primeru, da ji sodišča dajo prav, bo to pomenilo, da imajo ZDA vlado brez vsakega nadzora.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord