24. 11. 2018, 08:30 | Vir: STA

Proti seksizmu in spolnim zlorabam v evropskih parlamentih se bo postavil še Svet Evrope

profimedia
Proti seksizmu in spolnim zlorabam v evropskih parlamentih se bo postavil še Svet Evrope (foto: profimedia)

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je danes sprožila novo pobudo zoper seksizem in spolne zlorabe v parlamentih v Evropi. Poslanci držav članic so se ob tej priložnosti na slovesnosti v Helsinkih zavzeli za ukrepanje v domačih parlamentih, s katerim bi izkoreninili to nesprejemljivo vedenje, so sporočili s Sveta Evrope.

"Naša skupščina mora poslati glasno in jasno sporočilo, da je takšno vedenje preprosto nesprejemljivo," je zbrane predstavnike parlamentov držav članic nagovorila predsednica PS SE Liliane Maury Pasquier.

Nova pobuda sledi objavi skupne svetovne študije parlamentarnih skupščin in medparlamentarnih unij, ki je razkrila skrb zbujajoče število primerov seksizma, nadlegovanj in nasilja nad ženskami v državnih parlamentih.

V zaupnih intervjujih je sodelovalo 123 žensk iz 45 držav članic Sveta Evrope - med njimi 81 poslank in 42 drugih uslužbenk parlamentov. Ženske so delile svoje izkušnje glede psiholoških, spolnih, fizičnih in drugih zlorabah, povezanih s svojim delom. Spregovorile so tudi o vplivu zlorab na njihova življenja, morebitnih vzrokih zanje in načinov preprečevanja tovrstnega vedenja v prihodnosti.

Študija je med drugim razkrila, da je bilo več kot 85 odstotkov sodelujočih žensk na delovnem mestu žrtev psihičnega nasilja. Okoli 68 jih je doživelo opazke glede svojega zunanjega videza ali stereotipov na podlagi spola, skoraj četrtina pa jih je bila žrtev spolnega nadlegovanja.

"Gibanje #MeToo ni prizaneslo svetu politike," je ob predstavitvi rezultatov študije še dejala predsednica PS SE Maury Pasquier. "Nasprotno. Seksizem, nadlegovanje in nasilje nad ženskami so zelo pogosti v parlamentarnem okolju. Številke, ki jih je razkrila ta študija, so preprosto nesprejemljive," je dodala.

Predsednica PS SE je ob tem še spomnila, da mora biti parlament v demokraciji zgledna institucija in kraj, kjer lahko ženske in moški delajo enakopravno ter s spoštovanjem in varno. "To je pomembno ne le za učinkovitost institucije, temveč tudi za podobo parlamenta v javnosti," je dodala. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.