Matevž Hribar | 13. 2. 2021, 09:00

Protikoronski ukrepi po svetu iz prve roke: Shubhabrata, Indija

Shutterstock
Protikoronski ukrepi po svetu iz prve roke: Shubhabrata, Indija (foto: Shutterstock)

Shubhabrata Marmar, urednik največjega avto-moto Youtube kanala PowerDrift, o protikoronskih ukrepih v Indiji, po številu prebivalcev drugi največji državi na svetu.

1. Maske: Vlada priporoča uporabo mask, ponekod mestno redarstvo celo globi meščane, a nadzor je dokaj ohlapen in ljudje so glede tega precej sproščeni. Večina ljudi ima masko pri sebi, nekateri jih uporabljajo, veliko pa jih mask ne nosi. Uporablja se vse od doma narejenih mask in šalov do kirurških in N95 mask. Pokrivanje dihal je pogostejše v urbani Indiji, a vseeno bi rekel, da je kvaliteta le-teh milo rečeno dvomljiva.

2. Izobraževalne ustanove: Pravila so različna od države do države. V večini zveznih držav so izobraževalne ustanove zaprte, pouk že nekaj mesecev v omejenem obsegu poteka preko spleta. Kot sem slišal, so prijateljevi otroci zdaj enkrat na teden tudi fizično v šoli. Mediji sicer poročajo o tem, da imajo nekateri otroci iz nižjih socialnih slojev kljub ugodnemu brezžičnemu prenosu podatkov ter dostopnosti mobilnih telefonov v Indiji težave s povezavami do spletnih učilnic, kar onemogoča enakopravnost med sošolci.

3. Policijska ura: tudi v tem se pravila v zveznih državah razlikujejo, zato ne moremo posplošiti. V veliko predelih velja omejitev gibanja med enajsto zvečer in šesto uro zjutraj. Policija večinoma tolerira gibanje, če ni problem v druženju večjih skupin.

4. Restavracije, kavarne, kino, gledališča, trgovine: večina naštetih obratov je odprtih. Uradno morajo jasno opozoriti obiskovalce na omejitev števila gostov, a izvrševanje tega je precej različno. Dražje lokacije so bolj dosledne, medtem ko imajo manjši prostori napisana papirnata opozorila, upoštevajo jih pa površno ali pa sploh ne. Zdi se, da se najbolj dosledno držijo globalne verige restavracij, kot je na primer McDonalds.

5. Športne aktivnosti: športi so dovoljeni, celo telovadnice so z nekaterimi omejitvami odprte. Edino bazeni ostajajo zaprti.

6. Javni promet: postopoma se javni promet spet zaganja. Obstaja pravilo, da brez maske ni vstopa, a nisem prepričan, da se to tudi upošteva. Mednarodna potovanja so mogoča do nekaterih destinacij ob testiranju in/ali karanteni. Tudi letalski promet naj bi se počasi sprostil, a točnih informacij nimam.

7. Državna pomoč: o tem ne vem dosti povedati, a mislim, da ni neke direktne pomoči.

8. Cepljenje: ja, s cepljenjem so začeli, prvi so bili na vrsti zdravstveni delavci in ostali, ki so veliko v stiku z ljudmi. Nisem pa seznanjen, kakšen bo proces cepljenja ostalega prebivalstva.

9. Komunikacija z državljani: spremembe v pravilih se dogajajo in se bodo še dogajale. Epidemija in s tem težave se spreminjajo, takšna je narava te pošasti. Nekatere države so se z epidemijo spopadle z odliko, nekatere slabše. V ključni fazi (februar-april 2020) so bila pravila precej jasna. Čeprav se z nekaterimi omejitvami ne strinjam (zaradi omejenega delovnega časa trgovin so se pojavile dolge vrste, kar je bilo točno nasprotje od tistega, kar so želeli doseči), a rekel bi, da nas je vlada seznanjala s pravili bolje kot v nekaterih drugih primerih. A kot v mnogih primerih v Indiji pravila in njih izvajanje ne sovpadata najbolje.

10. Splošno mnenje o ukrepih v državi: mislim da smo se ušteli pri oceni, kako dovzetni smo Indijci na posledice Covida-19. Smo bolj 'umazana' država, kar pomeni, da bi morala biti raven imunosti višja in uradne številke pravijo, da je res tako. Kratkoročno pa je precej nelagodja zaradi krčenja gospodarstva, ljudje so izgubili službe, zaprlo se je veliko podjetij. A tako kot pri drugih krizah se bo človeštvo postavilo nazaj na noge. Pozitivni učinki? Mnogi smo ponovno premislili o naših življenjskih ciljih in na nek način spremenili delovne vzorce. Kot marsikje po svetu pa bo avtomobilska industrija hitro okrevala, tudi zaradi omejenega javnega prevoza.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.