9. 7. 2020, 08:01 | Vir: STA

Protivladni protesti v Srbiji so se po polnoči umirili

Profimedia

Veliki protivladni protesti v Srbiji so se v sredo okrog polnoči umirili. Predstavniki vlade govorijo o poskusu državnega udara, ki naj ne bi imel nobene povezave z nezadovoljstvom prebivalstva zaradi ponovnega uvajanja strogih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Med protesti v Beogradu in drugje po Srbiji je bilo več deset ljudi ranjenih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je na novinarski konferenci odgovornost za nemire pripisal desničarskim in profašističnim silam ter tajnim službam tujih držav, je tudi nakazal, da si bo verjetno premislil glede uvedbe policijske ure.

Ta možnost je tudi pognala na ulice Beograda in drugih večjih srbskih mest več tisoč protestnikov. Ti so ogorčeni zaradi neodgovornosti vlade, ki je pred volitvami, ki jih je opozicija bojkotirala, dovolila športne in druge velike prireditve. Te so prispevale k povečanju števila novih okužb z novim koronavirusom.

Srbe so razjezili posnetki policijskega nasilja prvi dan protestov v torek. Policisti so proti protestnikom uporabili s solzivcem in pretepali tudi tiste, ki na protestih sploh niso sodelovali. V Beogradu so v sredo solzivec proti policistom uporabili tudi protestniki. Ti so policiste tudi obmetavali z vsem, kar jim je prišlo pod roke.

Srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je od pristojnih tožilstev zahteval hitro ukrepanje proti nasilnežem. Opozoril je, da se s posnetkov protesta pred poslopjem skupščine jasno vidi, da so protestniki pol ure metali solzivec na policiste, ki so imeli ukaz, da to ne počnejo.

Podpredsednica srbske vlade Zorana Mihajlović je obsodila nasilje protestnikov, ki so si vzeli za cilj policijo, državne ustanove, medije ter voditelje strank, ki so sodelovale na nedavnih volitvah.

"Napadi na policijo in pretepi po ulicah Beograda, napadi huliganov na RTV Vojvodine, razbijanje mestne hiše in uradov Srbske napredne stranke v Novem Sadu in razbita glava voditelja Gibanja svobodnih državljanov Sergeja Trifunovića so nasilje, ki je nedopustno," je dejala.

Profimedia

Obrambni minister Srbije Aleksandar Vulin pa je dejal, da je bil cilj demonstracij v Beogradu državni udar in država mora na to ustrezno odgovoriti.

"Država Srbija bo zmagala, ohranili bomo vladavino prava ter politično in drugo stabilnost. Tisti, ki skušajo uničiti vse, kar so ustvarile generacije, se morajo zavedati, da bodo naleteli na jasen odgovor države," je za srbsko televizijo Pink povedal Vulin.

Menil je tudi, da so z dogajanjem v minulih zadnjih dveh dneh zelo zadovoljni sovražniki Srbije. "Gledati kako gorita center Beograda in Novega Sada, kako se napada srbske državljane in policijo, kako se uničuje vse, kar je ustvarjeno v tej deželi, to lahko veseli le sovražnike Srbije," je dejal minister, vendar ni navedel, kdo naj bi ti sovražniki bili.

Profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.