A.B. | 18. 1. 2022, 18:31

Po novem boste do PCR testa prišli TAKO

Profimedia

Na današnji novinarski konferenci je postalo jasno, da v veljavo stopa nov protokol, ki uvaja določene spremembe na področju PCR testiranja. Slednji velja za zlati standard potrjevanja okužb s koronavirusom, a ker se laboratoriji soočajo s skokovitim porastom obsega testiranj, so se na ministrstvu za zdravje odločili za implementacijo nekaterih sprememb. Te bodo stopile v veljavo z jutrišnjim dnem.

Največja slovenska laboratorija - Inštitut za mikrobiologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje - sta zabeležila skokovit porast števila testiranj. Zdaj jih na dan opravita približno 10.000, kolikor sta jih pred začetkom epidemije covida-19 opravila v približno enem letu. Da sta oba slovenska laboratorija močno obremenjena in na robu zmogljivosti, je na današnji novinarski konferenci potrdil zdravstveni minister Janez Poklukar, ki je na področju PCR testiranja napovedal spremembe protokola. 

Po novem (od 19. januarja 2022) bo aktualen dvostopenjski protokol testiranja, ki bo prinesel spremembe pri dostopnosti do PCR testiranja za osebe, ki kažejo znake okužbe in tiste, ki jih ne. 

Kako do PCR testa, če oseba kaže znake okužbe? 

- ranljive osebe (kronični bolniki, nosečnice, osebe z oslabljenim imunskim sistemom in otroci) pokličejo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR testiranje,

- vsi ostali morajo najprej opraviti hitro antigensko testiranje,

- v primeru negativnega hitrega antigenskega testa se oseba samoizolira in v izolaciji ostane tri dni. V tem času koristi bolniški stalež in če težave vmes ne izzvenijo, oseba ponovi hitro antigensko testiranje ter obvesti osebnega zdravnika. Če težave po treh dneh samoizolacije izzvenijo, se predvideva, da oseba ni okužena s koronavirusom,

- v primeru pozitivnega testa gre oseba s potrdilom (slika pozitivnega hitrega antigenskega testa ali fizična prisotnost testa) na PCR testiranje.

Kako do PCR testa, če oseba ne kaže znakov okužbe?

- oseba najprej opravi hitro antigensko testiranje (samotestiranje oziroma na kontrolnih točkah),

- v primeru negativnega hitrega antigenskega testa se predvideva, da oseba ni okužena s koronavirusom,

- v primeru pozitivnega hitrega antigenskega testa gre lahko oseba s potrdilom, ki dokazuje pozitivnost testa, na PCR testiranje.

Z jutrišnjem dnem bo torej stopilo v veljavo, da bodo morale asimptomatske osebe za dostop do PCR testiranja najprej opraviti hitri antigenski test in če bo slednji pozitiven, bodo napotene na jemanje brisa za PCR test. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.