31. 1. 2022, 06:00 | Vir: STA

Prva ocena Eurostata o gibanju BDP v evrskem območju

profimedia

Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) v evrskem območju in celotni EU v zadnjem četrtletju lani in v celotnem 2021. Po 6,4-odstotnem oziroma 5,9-odstotnem upadu v 2020, ko je bilo več mesecev javno življenje delno zaustavljeno, je za lani napovedano okrevanje za okoli pet odstotkov.

Evrsko gospodarstvo je po vnovičnih strožjih omejitvenih ukrepih v zimskih mesecih, ki so na gospodarsko dejavnost negativno vplivale, v pomladnih in poletnih mesecih hitro okrevalo, a jeseni so sledile nove težave, povezane z motnjami v dobavnih verigah in rastjo cen surovin in energije.

Pričakovati je torej, da se je četrtletna dinamika okrevanja v zadnjih treh mesecih leta nekoliko umirila, za celotno 2021 pa mednarodne ustanove napovedujejo rast v višini pet odstotkov ali malo nad tem.

V zadnjih dneh so sicer rezultate že objavile nekatere gospodarsko najmočnejše evrske države. Nemško gospodarstvo, kjer osrednjo vlogo igra predelovalni sektor, se je ob težavah z dobavami surovin in delov v zadnjem četrtletju lani po prvi oceni celo skrčilo za 0,7 odstotka, v celotnem letu pa zabeležilo 2,8-odstotno rast. V 2020 je nazadovalo za 4,6 odstotka.

Precej bolje se je odrezala Francija, ki je lani po prvi oceni zabeležila sedemodstotno gospodarsko rast, največ v 52 letih, ter se po 7,9-odstotnem padcu v 2020 vrnila na predkoronsko raven. Španija je medtem po 10,8-odstotnem potopu v 2020, ki je bil najhujši v EU, lani beležila petodstotno rast. To je bilo sicer za 1,5 odstotne točke manj od pričakovanj vlade v Madridu.

V tokratni oceni za evrsko območje in celotno EU še ne bo podatkov za Slovenijo. Ti bodo namreč objavljeni šele konec februarja.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec