20. 6. 2018, 10:34 | Vir: STA

Prva preiskava spolnega nadlegovanja na delovnem mestu na državni ravni

profimedia
Prva preiskava spolnega nadlegovanja na delovnem mestu na državni ravni (foto: profimedia)

Avstralija bo kot prva na svetu uvedla preiskavo spolnega nadlegovanja na delovnem mestu na državni ravni, je danes sporočila avstralska komisija za človekove pravice. Trajala naj bi 12 mesecev in sledi gibanju #Jaztudi (#MeToo), ki je izpostavilo problem spolnega nadlegovanja in napadov na ženske, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Čas je pravi, obstaja volja za spremembe in imamo vse zmogljivosti, da je lahko Avstralija vodilna v svetu pri iskanju novih rešitev za problem spolnega nadlegovanja," je dejala vodja preiskave, komisarka za spolno diskriminacijo Kate Jenkins. Dodala je, da je namen preiskave imeti boljše smernice za preprečevanje spolnega nadlegovanja v trenutnem ozračju in odzivanja nanj.

Komisija je še sporočila, da ne ve za nobeno drugo državo, kjer bi po začetku gibanja #Jaztudi uvedli podobno preiskavo.

Avstralska ministrica za ženske Kelly O'Dyver pa je novinarjem dejala, da je preiskava, ki naj bi stala milijon avstralskih dolarjev (skoraj 640.000 evrov), prva tovrstna na svetu. Ob tem je izrazila upanje, da bodo izsledki koristili tudi drugim državam po svetu, ne le Avstraliji. "Nihče ne bi smel trpeti spolnega nadlegovanja na delovnem mestu ali kjerkoli drugje," je poudarila ministrica.

V okviru preiskave so predvidena javna posvetovanja v večjih mestih in regionalnih središčih. Ugotavljala naj bi motive za spolno nadlegovanje na delovnem mestu, uporabo družbenih medijev in tehnologije, pa tudi trenutno zakonodajo in politike.

Aktivisti in pravniki uvedbo preiskave pozdravljajo in menijo, da bi lahko imela za posledico obsežne reforme.

Avstralska komisija za človekove pravice trenutno izvaja četrto anketo o spolnem nadlegovanju na delovnem mestu v Avstraliji, izsledke pa naj bi objavili avgusta. Glede na prejšnje statistične podatke avstralskih oblasti iz leta 2012 je spolno nadlegovanje doživelo 20 odstotkov starejših od 15 let, od tega se je 68 odstotkov primerov zgodilo na delovnem mestu. Samo petina žrtev se je pritožila.

Po besedah Jenkinsove kaže, da se je spolno nadlegovanje na delovnem mestu od zadnje raziskave leta 2012 močno okrepilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.