15. 3. 2022, 22:22 | Vir: STA

PRVE besede Zelenskega ob srečanju z Janšo

Xinhua/STA

Naš predsednik vlade je že v Ukrajini, kjer se je srečal s tamkajšnjim predsednikom. Kaj je povedal Zelenski? 

Premierji Slovenije Janez Janša, Poljske Mateusz Morawiecki in Češke Petr Fiala so se v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je na Twitterju objavila slovenska vlada.

Besede zahvale

Po navedbah ukrajinskih virov se jim je Zelenski zahvalil za "ta močan znak podpore". "Vaš obisk v Kijevu v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To resnično zelo cenimo," je dejal Zelenski na srečanju, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.

Trije premierji so prvi tuji voditelji, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Janša je pred prihodom sporočil, da želijo z obiskom prinesti Ukrajini sporočilo, da je evropska država in da bo kmalu na poti v Evropsko unijo.

Ob tem se je zahvalil Ukrajini, ker brani Evropo in temeljne evropske vrednote. "Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali," je tvitnil s poti v Kijev.

Organiziran obisk

"Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen," so ob novici o obisku sporočili iz kabineta predsednika slovenske vlade.

V Bruslju so potrdili, da sta bila predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije ob robu neformalnega vrha EU konec prejšnjega tedna v Versaillesu seznanjena z namero trojice premierjev, da obiščejo Kijev, nato pa so ju v ponedeljek zvečer iz Varšave obvestili, da je obisk potrjen. Neuradno so sicer v Bruslju pojasnili, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta.

Z obiskom so bili seznanjeni tudi mednarodni akterji, kot so Združeni narodi, zveza Nato in ZDA. "Pomembno je, da na vseh ravneh in v različnih formatih sodelujemo in se srečujemo z ukrajinskim političnim vodstvom," je na novinarsko vprašanje glede obiska treh premierjev povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.