26. 12. 2020, 14:04 | Vir: STA

Prve pošiljke cepiva po državah Evropske unije na cilju

profimedia

V sosednji Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem kot tudi v drugih članicah EU so danes prejeli prve pošiljke cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Prvo pošiljko z 9750 odmerki cepiva je danes prejela tudi Slovenija. Cepljenje najbolj ogroženih skupin prebivalstva naj bi se v državah EU začelo v nedeljo.

Avstrijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je na Dunaj davi ob 5.35 uri v tovornjaku hladilniku v spremstvu policijskih vozil prispelo prvih skoraj 10.000 odmerkov cepiva Pfizer-BioNTech.

V nedeljo bo cepivo na Dunaju prejelo prvih pet prostovoljcev. Gre za rizične bolnike, starejše od 80 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tudi v drugih avstrijskih zveznih deželah bodo v nedeljo začeli cepiti v domovih za starejše. Od ponedeljka v Avstriji pričakujejo nadaljnje pošiljke cepiva, večjo pa za silvestrovo, še navaja APA.

Dragoceno pošiljko 9750 odmerkov cepiva so danes ob 6. uri dočakali tudi na Hrvaškem, je sporočil hrvaški zavod za javno zdravstvo. V nedeljo bodo cepivo, ki ga je treba hraniti na temperaturi pri minus 70 stopinj Celzija, začeli razdeljevati po županijah, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po besedah ravnatelja zavoda Krunoslava Capka gre za največji dogodek od začetka pandemije. Cepivo bodo najprej prejele najbolj ogrožene skupine prebivalstva na Hrvaškem, je še dejal.

Zoltan Kovacs, tiskovni predstavnik madžarskega premierja Viktorja Orbana, je danes na Twitterju sporočil, da je na Madžarsko davi ob 6. uri prispela prva pošiljka cepiva proti novemu koronavirusu. 

Kot je še zapisal, bo 9750 odmerkov cepiva Pfizer-BioNTech zadostovalo za 4875 zdravstvenih delavcev, ki se borijo v prvih bojnih vrstah.

V nasprotju z načrtom Evropske komisije, da bi cepljenje v članicah začeli usklajeno v nedeljo, je Madžarska svoje državljane kot prva začela cepiti že danes, je na spletni strani poročal portal Politico.eu.

"Začeli smo s cepljenjem zdravstvenih delavcev v skladu z že prej določenim načrtom," je za tiskovno agencijo Reuters potrdil tiskovni predstavnik vlade. Politico ob tem navaja, da je Madžarska sicer pred tem naznanila, da bo začela zdravstvene delavce cepiti v nedeljo.

Prvo pošiljko cepiva so davi prejeli tudi v Franciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Franciji, kjer so doslej zabeležili več kot 62.000 smrti zaradi covida-19, bodo v nedeljo začeli cepiti v dveh domovih za starejše.

Prvo pošiljko cepiva so davi prejeli tudi na Nizozemskem, pa tudi na Danskem, Finskem in Švedskem ter na Norveškem, ki sicer ni članica EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V sosednji Italiji so cepivo Pfizerja in BioNTecha prejeli že v petek.

"Danes začenjamo obračati novo stran v tem težkem letu. Cepivo proti covidu-19 je bilo dostavljeno v vse države EU," je na Twitterju danes oznanila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Cepljenje se bo začelo jutri po vsej EU," je sporočila.

Dnevi cepljenja v članicah EU so ganljiv trenutek enotnosti in evropska zgodba o uspehu. Cepljenje nam bo pomagalo, da se bomo postopoma znova vrnili k normalnemu življenju, je še dejala v spremljajočem videoposnetku.

Slovenski premier Janez Janša pa je danes tvitnil, da je "cepivo proti covidu-19 za vse v Evropski uniji ob istem času in enakomerno porazdeljeno uspeh, ki osmišlja obstoj in razvoj unije".

Pri tem je poobjavil tvit von der Leynove, v katerem je predsednica Evropske komisije kot navdih predstavila zgodbo skupine Slovencev, ki v Medvodah vodijo telefon za osamljene osebe.

"Evropejci se s solidarnostjo borimo proti koronavirusu in si pri tem pomagamo," je ob kratkem videu v slovenščini zapisala von der Leynova in še dodala: "Skupaj, bomo premagali to pandemijo."

Vse države članice EU naj bi do danes prejele prvo pošiljko cepiva proti covidu-19, ki je krenilo na pot iz belgijskega Puursa, kjer so cepivo izdelali. V prvih pošiljkah je za vsako državo enaka količina cepiva - 9750 odmerkov, v veliki večini članic unije pa se bo cepljenje začelo v nedeljo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord