A.B. | 14. 12. 2021, 12:37

Prve primere omikrona odkrili na Metelkovi: Poklukar se boji, da gre za novi val

Daniel Novakovič/STA

Potem, ko je Janez Janša pred nekaj urami potrdil, da so zdravstveni delavci zabeležili prvi primer omikrona na slovenskih tleh, je novinarska konferenca vlade, ki se je začela ob 11. uri, postregla tudi z novimi informacijami. Vzorci, ki so pokazali prisotnost okužbe z novim sevom, so bili zbrani na testiranju za Covid-19 v Ljubljani, točneje na Metelkovi. Prisotnost novega seva so zaenkrat odkrili pri štirih testiranih osebah, ena od njih sodi v skupino prebolevnikov. 

Dr. Petrovec z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je potrdil, da so v štirih odvzetih vzorcih nedvomno odkrili prisotnost novega seva omikrona. Zaenkrat še ni znano, ali gre za uvožene okužbe iz tujine ali pa je virus na naših tleh prisoten že dlje časa, kot smo mislili. Tega se boji tudi minister Poklukar, ki je izrazil skrb, da se nam morda obeta novi val okužb.

Na današnji novinarski konferenci so obenem razkrili, da so bili vzorci oseb, pozitivnih na omikron, odvzeti v obdobju med 29. novembrom in 6. decembrom. Od takrat je preteklo že nekaj časa, zato je Poklukarjeva skrb o dejanski razširjenosti novega seva med slovensko populacijo povsem na mestu, čemur prikimava tudi dr. Petrovec z izjavo : ''Pred nami so žal težki dnevi, saj je verjetno okužba razširjena bolj, kot smo sprva mislili. Vse tiste, ki se še niste odločili za cepljenje, pozivam, da to storite.''

K cepljenju pa je pozval tudi minister Poklukar, ki je slovensko javnost nagovoril s prošnjo: ''Prosim, da prisluhnete življenju slovenskega javnega zdravstva, ki je daleč od normalnega, čeprav daleč od bolnišnic živimo normalno življenje ... Še enkrat prošnja vsem, da pristopimo k cepljenju.'' Dneve cepljenja, ki bodo povsem brezplačni, je napovedal še pred prazniki in dodal, da bodo nekateri cepilni centri odprti tudi ponoči. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord