1. 4. 2022, 08:00

PRIČAKOVANO: Vzpon na Triglav kmalu plačljiv!

Naj planinska pot

Za to, da bi postali "pravi Slovenec ali Slovenka", boste morali seči kar globoko v žep. Do kdaj bo vzpon še brezplačen?

Čeprav je sneg ponovno pobelil slovenske vršace, se marsikateri Slovenec te dni vročično pripravlja na vzpon na slovensko streho. Točnih podatkov o številu obiskovalcev na Triglavu ni, po ocenah javnega zavoda Triglavski narodni park pa Triglav letno obišče okoli 70.000 pohodnikov. Ti bodo od zdaj naprej za vzpon morali plačati.

Iz Planinske zveze Slovenija (PZS) so sporočili, da so skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor sklenili dogovor, ki predvideva, da bo za pohod na Triglav treba plačati uporabo poti, poleg tega pa bo vzpon dovoljen le v družbi vodiča. Novost bo začela veljati z začetkom naslednjega meseca, vse informacije pa bodo objavljene na njihovi spletni strani.

In koliko nas bo stal vzpon?

Končna cena še ni dorečena, saj jo bo treba prilagoditi glede na povpraševanje in razmere v gorah. Predvidevajo, da se bo gibala nekje med 45 in 65 evri na osebo za enodnevni vzpon, 80 in 100 evri za dvodnevni izlet, medtem ko bo tridnevni vzpon cenejši - cene še niso razkrili - saj bi na tak način prerazporedili gnečo v najpopularnejših terminih. Večdnevni izleti zaenkrat še niso predvideni, prav tako ne sorazmerja za večje skupine. Člani Planinske zveze bodo deležni popusta, o višini pa bo odbor Planinske zveze odločal prihodnji teden.

Ideja ni nova

Okoljski minister Andrej Vizjak je v sporočilu za medije poudaril, da zamisel ni zrastla na domačih tleh, pač pa le sledijo vzoru tujih narodnih parkov, kjer je vzpon dovoljen samo v družbi vodiča in kjer je vstopnina za narodni park povsem običajna praksa. Kot primer navaja tudi Mount Everest, ki je po njegovih besedah v svetu priljubljen toliko kot Triglav v Sloveniji. Ministrstvo bo zvezi pomagalo tudi z ureditvijo birokracije in finančimi zadevami. Del denarja bo namenjen plačilu vodičev, preostanek pa se bo stekal v blagajno PZS, ki ga bo nato prerazporedila za financiranje vzdrževanja poti in programov izobraževanja mladih planincev.