1. 12. 2020, 20:07 | Vir: STA

Prvi cepivi proti covidu-19 čakata na dovoljenje v EU, države se pripravljajo na cepljenje

Shutterstock

Možnost cepiva proti covidu-19 je postala bolj otipljiva, potem ko so podjetja Pfizer in BionTech ter Moderna pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet svojih cepiv. Ema naj bi odločitev sprejela do konca leta oziroma 12. januarja. Vse več držav se medtem pripravlja na cepljenje.

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta danes sporočila, da sta pri Emi v ponedeljek vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19, potem ko so klinična testiranja pokazala, da je cepivo 95-odstotno učinkovito in brez pomembnejših stranskih učinkov. V skupni izjavi so sporočili, da bi lahko bilo v primeru odobritve cepivo v EU na voljo do konca leta.

Ema je sporočila, da bodo najkasneje 29. decembra pripravili izredno srečanje, na katerem bodo odločili o dovoljenju za njuno cepivo, če bodo seveda predloženi podatki dovolj trdni, da bodo lahko sklepali o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva. 

Vlogo za pogojno odobritev svojega cepiva proti covidu-19 je pri Emi vložilo tudi ameriško farmacevtsko podjetje Moderna, so danes potrdili pri Emi. Dodali so, da je odločitev o dovoljenju za to cepivo pričakovati do najkasneje 12. januarja 2021. Pojasnili so, da lahko o obeh cepivih odločijo v tako kratkem času, ker so nekatere podatke o njih že pregledali v tekočih pregledih.

Pojasnili so tudi, da bodo izdali pogojno dovoljenje za promet s cepivom, če bodo ugotovili, da koristi cepiva presegajo njegova tveganja pri zaščiti proti covidu-19. Evropska komisija bo nato po nujnem postopku v nekaj dneh izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom v članicah EU in Evropskega gospodarskega prostora.

Moderna ter BioNTech in Pfizer so tudi pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila že vložili vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojih cepiv poti covidu-19 v ZDA. Moderna je to storila v ponedeljek, ko je sporočila, da je analiza potrdila 94,1-odstotno učinkovitost cepiva in da ni bilo ugotovljenih resnih pomislekov glede njegove varnosti.

Ema sicer izvaja tudi tekoče preglede cepiva proti covidu-19, ki ga razvijata Oxfordska univerza in AstraZeneca, ki pa Eme za dovoljenje za promet še nista zaprosili.

Več evropskih držav je medtem danes sporočilo, da se pripravljajo na začetek cepljenja

Nizozemski minister za zdravje Hugo de Jonge je sporočil, da želijo cepljenje začeti že v začetku januarja. Oblasti belgijske regije Valonija pa so napovedale, da Belgija cepiva ne bo prejela pred sredino januarja. Zdravstvena ministrica Valonija Christie Morreale je dejala, da bodo imeli prednost pri cepljenju zdravstveni delavci in bolniki v zdravstvenih ustanovah, zaposleni v domovih za ostarele in starejši od 65 let.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bodo v začetku prihodnjega leta najprej cepili najbolj ranljive skupine. Med aprilom in junijem pa bo sledil še drugi val cepljenja, ko bo cepivo na voljo širši javnosti, je povedal po srečanju z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem v Parizu.

Številne države so še vedno v primežu pandemije

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 2900 novih okužb, umrlo pa je 75 covidnih bolnikov, kar je največ v enem dnevu doslej.

V Rusiji je covid-19 v zadnjem dnevu zahteval 569 življenj, kar je največ v enem dnevu, potrdili pa so okoli 26.400 novih primerov okužbe.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 7999 novih okužb, največ v enem dnevu doslej, potem ko so opravili 22.837 testov, kar je prav tako največ v enem dnevu. Umrlo je 48 bolnikov s covidom-19. Vlada napoveduje nove ukrepe.

V Avstriji se je medtem danes začelo množično testiranje na novi koronavirus. Kot prve so na testiranje s hitrimi antigenskimi testi pozvali prebivalce občine Annaberg-Lungötz v zvezni deželi Solnograško. Načrti za izvajanje testov se med posameznimi deželami močno razlikujejo, a naj bi testiranja večinoma izvedli v prvi polovici meseca, nato še ponovili po božiču. Do nedelje je sicer v Avstriji v veljavi ustavitev javnega življenja. O morebitnem odpiranju bo vlada javnost predvidoma obvestila v sredo.

V Madridu pa so danes odprli ogromno novo bolnišnico, ki so jo zgradili v le treh mesecih in kjer ob zdravstvenih krizah lahko zdravijo več kot tisoč ljudi. Bolnišnica, ki obsega 80.000 kvadratnih metrov, je stala skoraj sto milijonov evrov. V Španiji se je doslej z novim koronavirusom okužilo več kot 1,6 milijona ljudi, več kot 45.000 bolnikov pa je umrlo za covidom-19. Četrtina smrtnih žrtev in nekaj več kot petina vseh okuženih je iz madridske regije.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ