7. 7. 2017, 16:04 | Vir: STA

Prvi dan teka v Pamploni biki na roge nabodli enega Španca in dva Američana!

profimedia

Prvi dan teka pred biki na tradicionalnem festivalu San Fermin v Pamploni so biki na roge nabodli tri tekače, so sporočili organizatorji. Eden od njih je huje poškodovan.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bil huje poškodovan tekač iz Španije, stanje dveh Američanov pa je nekoliko manj resno.

Tradicionalni festival se je začel v četrtek, danes pa so po ulicah mesta na severu Španije prvič spustili pol tone težke bike, pred katerimi se je v beg pognala množica adrenalinskih navdušencev.

Devetdnevni festival je najbolj znan ravno po tekih pred biki po mestnih ulicah. Vsak dan se ob 8. uri na stotine ljudi poda na 850 metrov dolg tek pred biki do mestne arene. Bike zvečer v areni ubijejo bikoborci.

Začetki festivala, ki je posvečen zavetniku španske avtonomne pokrajine Navara svetemu Ferminu, segajo v srednjeveške čase, prepleta pa bikoborbe, verske procesije, koncerte in zabave.

Odkar so leta 1911 začeli prirejati ta festival, je na ulicah Pamplone umrlo 15 ljudi. Smrtno žrtev so nazadnje zabeležili leta 2009, na lanskem festivalu pa je bilo poškodovanih 87 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.